Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vlatka Horvat, artistă a galeriei bucureștene Gaep, reprezintă Croația la Bienala de la Veneția
vlatka horvat

Vlatka Horvat, artistă a galeriei bucureștene Gaep, reprezintă Croația la Bienala de la Veneția

Vlatka Horvat, artistă a galeriei bucureștene Gaep, a fost selectată să reprezinte Croația la cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, care va avea loc în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie 2024.

Proiectul artistei — „By the Means at Hand” (curator: Antonia Majača) — abordează migrația și dislocarea socială și face trimitere, totodată, la teme precum alternative logistice, producție spontană de relații sociale, economie informală, cultura schimbului și ideea de încredere.

Vlatka Horvat (n. 1974, Croația) lucrează cu o varietate de medii, de la sculptură și instalație la desen, performance, fotografie și video. Lucrările ei sunt prezentate la nivel internațional în diverse contexte – în muzee, galerii, la festivaluri de teatru și de dans, în spațiul public. După 20 de ani petrecuți în Statele Unite, trăiește în prezent la Londra.

A avut expoziții personale, între altele, la MSU – Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb, PEER (Londra), Renata Fabbri (Milano), Gaep (București), Phoinix (Bratislava), Wilfried Lentz (Rotterdam), CAPRI (Düsseldorf), Zak|Branicka Gallery (Berlin), Museums Sheffield, Disjecta Contemporary Art Center (Portland), annex14 (Zürich), Boston University Art Gallery, Bergen Kunsthall și Kitchen (NYC).

Tema celei de-a 60-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia, lansată de curatorul Adriano Pedrosa, este „Foreigners Everywhere” (străini pretutindeni, n.r.). Astfel, vor fi în prim plan artiști care sunt ei înșiși străini, emigranți, membri ai diasporei din diferite țări ori refugiați, în special cei care au călătorit între Sudul și Nordul global.

Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la Bienală este în derulare.

Foto © Vlatka Horvat 2023 / Vanja Babic