Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  World Press Photo, expoziție globală de fotojurnalism, în piețele publice din România
photo of the year wpp amber bracken for the new york times

World Press Photo, expoziție globală de fotojurnalism, în piețele publice din România

Cea de-a 65-a ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo va putea fi vizitată și anul acesta, la nivel național, în perioada mai – august.

Prezentă pentru a 11-a oară în România, expoziția va ieși din muzee și va fi expusă publicului larg în centrele a opt mari orașe din țară: București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Iași, Constanța și Oradea.

Cristian Movilă, fondatorul fundației Eidos și reprezentantul World Press Photo în România a transmis într-un comunicat: „Nicicând lupta cu știrile false nu a fost mai dură ca acum, iar jurnalismul adevărat și fotografia de reportaj încearcă să aducă adevărul în fața privitorului în cel mai nealterat mod posibil. Este extrem de important să expunem aceste imagini și povești în locuri ușor de accesat și în forme simplu de consumat astfel încât societatea să vadă, cu ochii ei, evenimentele din întreaga lume. Din acest motiv, anul acesta am scos expoziția din muzeu și am mers direct către public, în inimile marilor orașe și, sperăm, în memoria cât mai multor oameni”.

Vor fi expuse 122 de fotografii și ele vor fi însoțite și de un audio-tur gratuit, realizat în parteneriat cu aplicația Smartify, prin care vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câștigătoare.

Timp de 35 de zile, 24 de ore din 24, fotografiile vor fi expuse simultan în perioada 1 mai – 4 iunie în București, Cluj-Napoca și Timișoara, ca mai apoi să fie prezentate publicului din celelalte orașe din circuit.

Detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziției.

Patru câștigători globali și mai mult de 200 de câștigători regionali

Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume.

Anul acesta, dintre cele 64.823 de lucrări înscrise de 4.066 fotografi din 130 de țări, au fost selectați 241 de câștigători regionali și 4 câștigători globali:

Premiul „fotografia anului”: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times

Premiul „articolul anului”: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures

Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil, pentru Folha de São Paulo/ Panos Pictures

Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador

Pentru prima dată în istoria World Press Photo, imaginea câștigătoare nu surprinde oameni. Fotografia lui Amber Bracken comemorează copiii care au murit în școala rezidențială indiană Kamloops, o instituție creată pentru a asimila forțat copiii indigeni și unde au fost descoperite 215 morminte nemarcate.

Foto: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times