Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zilele culturii cubaneze la București: Expoziție de pictură contemporană și proiecții de film
zilele culturii cubaneze 2023

Zilele culturii cubaneze la București: Expoziție de pictură contemporană și proiecții de film

Evenimente din seria Zilele culturii cubaneze la București vor avea loc la sediul Institutului Cervantes, timp de trei zile, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie.

Participarea publicului e liberă, însă rezervarea locurilor se face printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es (rezervarea este valabilă doar după primirea unei confirmări în scris).  

Pictură contemporană cubaneză

Pe 30 octombrie, de la ora 19:30, va avea loc vernisajul expoziției „Pictură contemporană cubaneză”, ce reunește lucrări de Juan Leo Brower, Yari Delgado, Sándor González Vilar, Diana Balboa și Betsy Arias Lopez.
Expoziția va fi deschisă până pe 13 noiembrie, putând fi vizitată de luni până joi, între orele 09:00 și 20:00, și de vineri până sâmbată, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

Juan Leo Brower (n. 1973) este absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro, are peste o duzină de expoziții personale în Austria, Cuba și Spania, a participat alături de alți artiști la aproximativ 30 de expoziții. O parte din opera lui face parte din colecții private din Spania, Mexic, Japonia, Statele Unite, Franța, China, România, Marea Britanie, Italia și Cuba.

Yari Delgado (n. 1992) este licențiată în Informatică. Este ilustratoare de cărți pentru copii și alte texte, la edituri cubaneze și străine. Creațiile ei au fost pe coperta mai multor reviste și a lucrat cu realizatori de documentare despre pandemia Covid-19 și inegalitățile de gen (cu regizorul Lisset Vila și Casa de Producție Palomas, 2022). A expus în Brazilia, Cuba, România și Italia și a fost câștigătoarea unor concursuri de ilustrație și fotografie, sponsorizate de Cuba, UNICEF și Cittadellarte/ Fondazione Pistoletto, printre altele.

Sándor González Vilar (n. 1977) este chimist industrial, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro. A lucrat în cinematografie, convocat de regizori precum Walter Salles (Brazilia) și cubanezii Enrique Pineda Barnet și Lester Hamlet. Realizează artă video și instalații cu proiectoare de 16 mm și 8 mm. Cu mai mult de 50 de expoziții personale și 160 de expoziții de grup, în Cuba și în străinătate, opera lui face parte din colecții private din țara natală și din străinătate – una dintre ele se află în colecția Sfântului Scaun, dăruită cardinalului Tarcisio Bertone, care a fost secretar de stat al Sanctității Sale Benedict al XVI-lea. A participat la realizarea a 59 de picturi murale, a ilustrat cărți, a conceput coperți de albume, desene textile și afișe.

Diana Balboa (n. 1945) este pictoriță, desenatoare și ceramistă. Membră a Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici, a Uniunii Scriitorilor și Artiștilor din Cuba și a Atelierului Experimental de Grafică de la Havana. A realizat expoziții personale și colective, în Cuba și în străinătate, primind atenția criticilor specializați. Are opere în colecții private în Argentina, Statele Unite, Italia, Franța, Spania, Chile, Columbia, Mexic, Peru și alte țări.
A fost recompensată cu Distincția pentru Cultură Națională, Premiul „Femeia Cubaneză 8 martie” din partea Federației Femeilor Cubaneze (FMC), o copie replică a machetei (sabiei) lui Maximo Gomez, pe care o acordă Forțele Armate Revoluționare, Ordinul de Recunoștință „Perla Sudului”, al Orașului Cienfuegos și din partea diferitelor instituții ale Insulei, Presă Culturală „La Jiribilla” și premii și mențiuni la saloane și expoziții. A oferit cursuri și conferințe înregistrate în Cuba, Peru, Venezuela, Spania, Mexic. A fost jurat la numeroase concursuri și saloane de Arte Vizuale.

Betzi Arias López (n. 1971) este ingineră, absolventă a Universității Centrale „Marta Abreu de Las Villas”. A participat la diferite proiecte culturale (fără scopuri comerciale) precum, printre altele: „El festin del gato” „Sonarawake” (pentru îmbunătățirea calității vieții copiilor fără protecție filială) „Arta în cadrul” (Centrului Provincial de arte plastice).
A început să apară în expoziții ca artist popular în 2009 și continuă în diferite evenimente cu participare notabilă.
În prezent, își desfășoară activitatea la Casa Atelier a artistei Diana Balboa din Havana în pregătirea unei expoziții la patru mâini, experimente de îmbinare a artei naive cu experiențele respectivei artiste (Diana Balboa) în diferite suporturi și medii ale artelor vizuale precum gravura, arta obiectelor, pictura etc. Are lucrări în colecții private din țări precum Argentina, Portugalia, Franța, SUA, Brazilia, Venezuela și Spania.

Proiecții de film

Pe 31 noiembrie, începând cu ora 19:00, va avea loc proiecția filmului „Pon tu pensamiento en mi” (r. Arturo Sotto, Cuba, 1996, versiunea originală în limba spaniolă, fără subtitrare). Drama a fost nominalizată la premiile Goya, la categoria „cel mai bun film străin de limbă spaniolă”, a fost selectată pentru a reprezenta Cuba la premiile Oscar, a fost recompensată cu premiul UNEAC Caracol pentru cea mai bună muzică și cea mai bună regie artistică.
Pornind de la figura lui Iisus Hristos, filmul pune sub semnul întrebării o temă universală: manipularea și folosirea adevărului și complexele mesianice ale maselor pentru putere. Un actor pe scenă face miracole aparente. Oamenii spun că el este noul Hristos, iar el neagă acest lucru. Oamenii au nevoie de ceva în care să creadă. Între moartea unui om și transformarea sa într-un mit, intervin acțiunea și interesul uman.

Pe 2 noiembrie, de la ora 19:00, e programată proiecția filmului „Nido de mantis” (r. Arturo Sotto, Cuba/Mexic/ Republica Dominicană, 2018, versiunea originală în limba spaniolă, subtitrare în limba engleză). Drama a fost recompensată cu Premiul special al juriului la Festivalul de Film din La Habana, în 2018.
Filmul spune povestea lui Sugar, o femeie în vârstă de 24 de ani, care se trezește peste noapte în instanță obligată să-și dovedească nevinovăția, fiind singurul martor la o triplă crimă care a avut loc în casa familiei, iar victima, proprii părinți. Totul pare să-i conducă pe anchetatori la teoria paricidului. Azúcar susține că nu este vinovată, dar trebuie să dovedească acest lucru unui procuror și unui avocat care investighează cazul. Pentru a încerca să-și dovedească nevinovăția, Azúcar povestește despre viața părinților ei, de fapt, povestea unui triunghi amoros care a început cu 50 de ani în urmă, când protagoniștii erau copii. Tomás și Emilio vor lupta zeci de ani pentru dragostea Elenei și pentru a-și atinge scopul, niciunul dintre ei nu va avea nici cel mai mic scrupule față de adversar.