Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zilele Sculpturii București, la Combinatul Fondului Plastic
zilele sculpturii bucuresti 2023

Zilele Sculpturii București, la Combinatul Fondului Plastic

Cea de-a treia ediție a seriei de evenimente Zilele Sculpturii București va debuta la Combinatul Fondului Plastic pe 18 aprilie, unde 31 de artiști vor participa în expoziții, dezbateri și ateliere.

Organizat de Filiala de Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România, evenimentul va avea în centrul expoziția „re#situăriafective”.

Manifestarea va aduce în atenția publicului sculptura cu toate aspectele ce le cuprinde: de la diversitate și relevanță, la vulnerabilitate și acțiuni de protecție și conservare. Vor fi organizate expoziții, conferințe și dezbateri, ateliere și concursuri, creându-se astfel premisele unei colaborări pentru patrimoniu – între instituțiile publice și organizațiile profesionale, între public și creatorii de artă, și se oferă o platformă de promovare internațională a sculpturii românești.

„În viața și lumea noastră atât de tulburată din punct de vedere tehnologic, politic, sociologic și ecologic, «situarea» este un concept care ne-ar putea ajuta să ajungem la o empatie socială multiculturală și universală, prin înțelegerea și acceptarea valorilor și a modului de viață ale celorlalți, prin intermediul propriilor experiențe personale. Imaginea de bază pentru «situare» este figura mamei, eternul feminin, a cărei putere de a practica bunătatea și înțelegerea față de toate problemele și crizele societății și ale vieții, trebuie să fie o sursă de inspirație pentru noi toți. Prin viziunea curatorială a unei expoziții de sculptură variate, re#situăriafective aduce laolaltă atât artiști mainstream cât și artiști emergenți, în care nu toți sunt neapărat sculptori profesioniști, dar drumul lor prin artele vizuale are legătură cu obiectul și tridimensionalitatea”, spune Reka Csapo Dup, curator ZSB.

Zilele Sculpturii București promovează sculptura românească, dezbate tema „Accesul în profesiile specializate de restaurare: mentorship, atestare, educație teoretică și practică” în cadrul unei mese rotunde și promovează artiștii în formare, prin concursul de modelaj „Sculptori pentru viitor”, dedicat elevilor de la licee de profil.

Zilele Sculpturii București este un eveniment care debutează pe 18 aprilie, când este marcată Ziua Internațională a Monumentelor şi Siturilor, și se va încheia pe 29 aprilie, de Ziua Internațională a Sculpturii. Accesul este liber.