Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Satelit românesc construit de elevi va culege date despre scoarța terestră
rom 3 la teste

Satelit românesc construit de elevi va culege date despre scoarța terestră

Al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission a echipei RomSpace va fi lansat, în luna noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX și va avea misiunea să culeagă din spațiu date despre scoarța terestră.

Cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică București trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission. ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se află în procedurile finale.

Testele mecanice și electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă luna aceasta.

„ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim”, a declarat Filip Bușcu, liderul echipei.

Satelitul va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore

ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5 x 5 x 10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu o tehnologie mai avansată, complexă, care include și o cameră de 5 megapixeli.

Misiunea acestuia este să culeagă din spațiu date despre scoarța terestră, iar recepția acestor date se va face prin rețeaua internațională de radioamatori. Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, din Vandenberg (California), cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

„Proiectul acestor copii este o performanță excepțională pe care avem datoria să o celebrăm și să o susținem pentru viitor. Astfel de copii și realizările lor ne oferă speranța că generațiile viitoare vor împlini pentru România ceea ce noi doar am îndrăznit să visăm. M-am bucurat să putem sprijini viziunea, efortul și determinarea lor”, a transmis Dragoș Damian, CEO Terapia – partener al proiectului ROM 3.

Satelitul va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28.000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi și va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agenției The Group și cu susținerea acordată Liceului Internațional de Informatică de Primăria Sectorului 3. Echipa de elevi este alcătuită din Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic și Alexandru Peticaru.

david ghiberdic, alex luchianov, filip bușcu, alex unteșu și satelitul rom 3

David Ghiberdic, Alex Luchianov, Filip Bușcu, Alex Unteșu și satelitul ROM-3