Artemis I – NASA a amânat pentru o perioadă nedeterminată lansarea rachetei SLS
Lansarea celei mai puternice rachete NASA către Lună, un prim zbor-test al misiunii Artemis, cel mai a ambiţios demers al Administraţiei Naționale Aeronautice și Spațiale, a fost amânată din nou din cauza unor probleme tehnice.
Controlorii au încercat și nu au reușit pe 3 septembrie să facă vehiculul Space Launch System (SLS, Sistemul de Lansare Spaţială) să decoleze. Misiunea a fost împiedicată de o scurgere de combustibil.
Inginerii vor inspecta racheta și orice reparație necesară va avea loc în atelier, și nu pe rampa de lansare. Întregul proces va duce la o amânare de câteva săptămâni. Astfel, este posibil ca o a treia tentativă de lansare să aibă loc la jumătatea lunii octombrie cel mai devreme.
Inițial, lansarea a fost programată pentru 29 august, însă din cauza unor probleme tehnice, a fost amânată pentru 3 septembrie.
Costul unei asemenea lansări este estimat la 4,1 miliarde de dolari, potrivit AFP, iar o anulare ar avea efecte majore asupra programului Artemis.
Revenirea pe Lună, mod de pregătire pentru amartizare
SLS, înaltă de aproximativ 100 de metri, este cea mai puternică rachetă dezvoltată vreodată de agenția spațială americană și este concepută să ducă astronauți și echipament pe Lună, prima dată după o absență de 50 de ani. Echipajul se va afla în capsula Orion, dusă de SLS și controlată de la sol.
Zborul inaugural va fi un test fără echipaj uman la bord – naveta va survola Luna, folosindu-se de gravitație pentru a câștiga viteză -, dar misiunile viitoare vor trimite astronauți din nou pe suprafața selenară.
În decembrie, se împlinește jumătate de secol de la Apollo 17, misiune care a însemnat cea mai recentă aselenizare.
NASA vede revenirea pe Lună ca mod de pregătire pentru amartizare, cu astronauți, undeva în anii 2030 sau curând după.
Prima lansare cu echipaj uman, numită Artemis II, este programată pentru 2024, iar oficialii NASA speră ca prima aselenizare, Artemis 3, să aibă loc în 2025. Agenția spațială a promis ca această a treia misiune să cuprindă în echipaj prima femeie care va ajunge pe Lună.
În misiunea Artemis I sunt implicate și mai mult de zece țări europene.
Credit foto: NASA