Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Coral din specia Pavona clavus, cel mai mare măsurat vreodată
aerial,view,of,islands,near,goragosele,passage,in,south,choiseul,

Coral din specia Pavona clavus, cel mai mare măsurat vreodată

Cel mai mare coral măsurat vreodată a fost găsit de oamenii de știință în sud-vestul Oceanului Pacific, în Insulele Solomon, și este considerat că are o vârstă de peste 300 de ani.

Mega-coralul este o colecție de multe creaturi conectate, minuscule, care împreună formează un organism mai degrabă decât un recif, spun cercetătorii. El a fost găsit de un videograf care lucra pe o navă National Geographic care vizita zone îndepărtate din Pacific pentru a vedea cum a fost afectat de schimbările climatice.

Oamenii de știință din expediție au măsurat coralul folosind un fel de bandă de măsurare sub apă. Acesta are 34 metri lățime, 32 metri lungime și 5,5 metri înălțime.

La nivel mondial, coralii sunt în pericol pe măsură ce oceanele se încălzesc din cauza schimbărilor climatice.

Coralii sunt formați din sute de mii de organisme vii numite polipi, fiecare având propriul corp și propria gură, care cresc împreună ca o colonie. Unii corali cresc schelete exterioare dure, iar când multe dintre acestea fuzionează este format un recif de corali. Unele dintre aceste recife se pot întinde pe distanțe uriașe, formând structuri vaste în care trăiesc pești și alte specii.

Forumul Economic Mondial spune că recifele de corali susțin mijloacele de subzistență pentru 1 miliard de oameni, inclusiv prin susținerea turismului și a pescuitului.

44% dintre coralii care trăiesc în ape calde, amenințați cu dispariția

Specimenul a fost găsit în ape mai adânci decât cele mai multe recife de corali, ceea ce l-ar fi putut proteja de temperaturile mai ridicate de la suprafața mării.

Eric Brown, cercetător în expediția National Geographic, spune că acest coral este destul de sănătos. El face parte din specia numită Pavona clavus și oferă adăpost pentru creveți, crabi, pești și alte creaturi marine.

Oamenii de știință speră să îl studieze pentru a afla mai multe despre modul în care a crescut.

Un raport din această săptămână a arătat că 44% dintre coralii care trăiesc în ape calde sunt amenințați cu dispariția, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Aceasta reprezintă o creștere de o treime de la ultima evaluare a speciilor, în 2008.

Descoperirea a fost anunțată în timpul negocierilor de la COP29 – conferința ONU pe probleme de climă, care are loc la Baku (Azerbaidjan) până la 22 noiembrie. Autoritățile din Insulele Solomon dau asigurări că vor proteja acest coral, „foarte important”, și că nu va fi exploatat.

Țările insulare mici precum Insulele Solomon sunt extrem de vulnerabile la schimbările climatice. Efectele încălzirii globale reprezintă aici, în general, cicloane mai puternice care erodează coastele.

Multe țări în curs de dezvoltare prezente la discuțiile de la COP29 solicită mai multe fonduri de la națiunile mai bogate pentru a putea să își finanțeze strategiile de combatere a efectelor schimbărilor climatice.