Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Expoziție-dialog între lumea sălbatică și antropocen, la Centrul de studii vizuale
a culege sau a cultiva1

Expoziție-dialog între lumea sălbatică și antropocen, la Centrul de studii vizuale

Vernisajul expoziției „A culege sau a cultiva?”, un dialog între lumea sălbatică și antropocen care aduce împreună lucrări ale artiștilor Cătălin Rulea, Dan Vezentan și Dragoș Neagoe, va avea loc pe 15 septembrie, la ora 19:00, la Centrul de studii vizuale.

Curator este Cristian Neagoe, membru al Greenpeace România.

Publicul va fi purtat printre pătule africane și ready made-uri ale biosferei, de la ultima mare glaciațiune până la revoluția agricolă, din epoca omului ca măsură a tuturor lucrurilor până într-o distopie post-apocaliptică a albinelor melifere.

„A culege sau a cultiva” dă naștere la întrebări despre om și cultură, extrăgând sensuri, informație și moduri de a înțelege din lumea naturală.

O primă parte a proiectului este găzduită în paralel de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București până la 30 septembrie.

Omul, factor major în schimbarea naturii

Cristian Neagoe, curator al Centrului de studii vizuale și membru Greenpeace România, pune lucrurile în context: „A culege sau a cultiva? e una dintre întrebările de bază ale civilizației umane. E poate cel mai important punct de cotitură din întreaga istorie. E transformarea care a dat naștere proprietății și inegalității. E ca diferența dintre a fi liber și a fi în siguranță. Mai bine de 90% din timpul cât a existat pe pământ, omul a cules, a vânat și a pescuit, trăind de pe o zi pe alta, mergând dintr-un loc în altul, explorând vastitatea și generozitatea lumii. Apoi, acum aproximativ 10.000 de ani, ceva s-a schimbat major. Clima s-a stabilizat, iar omul a stat în sfârșit locului, a început să domesticească plante și animale, domesticindu-se la rândul său. Dezvoltarea agriculturii și a păstoririi animalelor a însemnat mai multă siguranță alimentară, creștere în resurse și în populație, dar în același timp o limitare și o aglomerare care au dus la reducerea drastică a varietății hranei, la sclavie și epidemii, la mai multă muncă și suferință. Mitul biblic spune că Adam și Eva au fost izgoniți din Grădina Eden. Datele științifice arată contrariul: omul și-a făcut grădină și gard în jurul său, expulzându-se singur din Jungla Eden”.

A culege sau a cultiva? Este provocarea unor tendințe și teorii contemporane care redefinesc atât cultura, cât și creația artistică. Este o idee bună să direcționăm cunoașterea și educația sau am ajuns deja la esența și adevărul democrației, în care majoritatea decide direcția ca un dicteu implacabil, ca o fotografie virală pe care nu o mai poate opri nici măcar autorul ei, o fotografie a viitorului nostru? Suntem într-un moment în care nu ne mai putem digera propriile produse culturale? Ne mai putem întoarce la a vâna și a culege ce răsare?”, a spus Cătălin Rulea, inițiatorul Centrului de studii vizuale și unul dintre artiștii din expoziție.

CSV și-a deschis porțile pe 4 iulie, în București, pe strada Măcelari 1, cu rezidența unui grup de masteranzi de la Universitatea Națională de Arte, care au avut acces la microscoape, aparatură foto-video, cărți și resurse științifice, precum și la însoțirea oferită de biologi, artiști și specialiști în probleme de mediu: Ana-Maria Prelipcean (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice),Eliza Căuia (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură), Cătălin Rulea (artist și muzician pasionat de morfologia pădurilor), Dan Vezentan (artist interesat de limbajul agriculturii în relație cu omul), Dragoș Neagoe (artist și apicultor), Valentin Sălăgean (Greenpeace România), Ruben Iosif (Conservation Carpathia).

Expoziția poate fi vizitată până pe 6 octombrie la Centrul de studii vizuale (str. Măcelari nr. 1, București).