Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalație artistică, activism pentru conservarea mediului natural și arhitectură verde, la MNȚRplusC
miki velciov, mntrplusc

Instalație artistică, activism pentru conservarea mediului natural și arhitectură verde, la MNȚRplusC

Al doilea episod din seria „Lost Signal” aduce în spațiul MNȚRplusC, la subsolul Muzeului Național al Țăranului Român, o expoziție a artistului timișorean Miki Velciov, între 19 octombrie și 25 noiembrie.

Expoziția „Lost Signal. Intervenții: Miki Velciov” va fi vernisată pe 19 octombrie, la ora 18:00.

Dacă prima expoziție din serie a tratat cazul unei recuperări, Eugenia Mureșan, cea de-a doua identifică intervenția artistică ce apare sporadic în spații naturale izolate sau greu accesibile publicului.

Conservarea spațiului natural și de efectele factorilor antropici

Primele imagini pe site-ul public al artistului Miki Velciov sunt cadre surprinse cu un obiectiv macro a firelor de iarbă proiectate în prim-plan peste o intervenție antropică, ușor identificabilă ca fiind a autorului. Este vorba de intervențiile site-specific, care pot fi privite dintr-un singur punct (privilegiat) pentru a fi experimentate în spiritul gândit de Miki Velciov. Dar cum acestea sunt realizate deseori în locuri foarte greu accesibile oricărui amator de artă, de cele mai multe ori ele pot fi văzute sub forma unei documentări, într-o serie fotografică sau a unui video, în care adesea artistul apare și se mișcă în cadru pentru a dezvălui privitorului structura reală a instalației, care la prima vedere este un trompe l’oeuil, sub forma unei imagini 2D. La o privire atentă, vraja trompe l’oeuil se sparge rapid, dezvăluind caracterul tridimensional al lucrării artistice.
Intervențiile lui Miki Velciov se situează la granița dintre artă de instalație, activism pentru conservarea mediului natural și arhitectură verde.
Preocupat de conservarea spațiului natural și de efectele factorilor antropici (precum exploatările petroliere, de minereuri și cultivarea monoculturilor) în expansiune accelerată, Miki Velciov își propune explorarea unor spații naturale cât mai dificile logistic. Rezultatele muncii lui sunt ingenios puse în scenă, prin minime resurse materiale, care necesită însă adesea calcule precise, pornind de la măsurători în plan, la fața locului, coroborate apoi cu unghiurile de lumină, cu direcția curenților de aer, sau de apă, cu poziționarea optimă în funcție de punctele cardinale etc. Toate acestea cer o bună stăpânire a unor noțiuni legate de fizică, geografie, geologie, matematică, prespectivă, anamorfoză și o bună observație și orientare în spațiul natural, neindexat pe google maps.

Expoziția de la MNȚRplusC este o compilație de imagini și materiale video care prezintă sub formă de studii de caz insulare preocupările recente ale artistului legate de conservarea spațiului natural prin aceste intervenții artistice. Alături de aceste exemple de tip land-art, expoziția va conține un interviu video realizat în vara anului 2023, sub forma unei discuții în atelier între curatoarea Ilina Schileru și artist.

Despre Miki Velciov

Născut în 1968, Miki Velciov locuiește și lucrează în Timișoara. Absolvent al Departamentului de Licență/MA Pictură din cadrul Facultății de Arte Plastice și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara, el lucrează la interferența dintre pictură, obiect, instalație, video și land art.

A început prin a studia elementele primordiale ale naturii, cum ar fi pământul, apa, aerul, focul, făcând o adevărată radiografie a straturilor ascunse ale realității care dezvăluie pericolul vieții așa-ziselor creaturi fără sens, cum ar fi insectele sau plantele. În timpul masterului, s-a concentrat asupra pământului și a formelor sale de viață. Mai mult decât atât, a intenționat să depășească dimensiunea pur materială a pământului, abordând-o prin prisma aspectelor socio-politice contemporane (One cubic meter of life, 2015). De aici, instalațiile sale, precum Uprooting (2013) și In Terra Pax (2016), Breath In / Breath Out (2017), dezvăluie o pierdere a echilibrului dintre om și natură prin supraexploatarea resurselor, și de aici și fenomenul migrației. Începând cu Big Brother (2014) și seria Oculus (2015, 2016), Velciov a devenit interesat de omniprezența supravegherii și controlului excesiv practicat în societățile totalitare.

Artistul a devenit cunoscut pentru instalațiile care dezvăluie, prin diverse forme de restrângere spațială, iluzia controlului absolut și imposibilitatea perfecțiunii utopice a acestor sisteme (Shock Wave / 2016, Temporary Fencing / 2016, Turgidum / 2018, Triandră / 2019).

Expoziția „Intervenții: Miki Velciov” face parte din proiectul extins „Lost Signal: Recuperări și intervenții”, co-finanțat de AFCN, care chestionează stereotipurile legate de ruralitate în relație cu urbanitatea și ageismul, în cadrul programului MNTRplusC, spațiu de artă contemporană și dialog social, aflat la subsolul Muzeului Național al Țăranului Român, coordonat în sistem artist-run.