Prima imagine a unei uriașe găuri negre din Calea Lactee
Prima imagine a unei găuri negre supermasive aflate în centrul Căii Lactee a fost captată de astronomi care consideră că aproape toate galaxiile, inclusiv a noastră, au astfel de regiuni în care gravitația este atât de mare încât acestea absorb totul.
Imaginea colorizată dezvăluită a fost realizată de Event Horizon Telescope, un consorțiu internațional ce cuprinde opt telescoape radio.
Fotografia confirmă și teoria relativității a lui Albert Einstein: gaura neagră are dimensiunea dictată de ecuațiile omului de știință. Are dimensiunea orbitei lui Mercur în jurul Soarelui.
Gaura neagră din Calea Lactee este numit Sagittarius A*. Se află în apropierea marginii constelațiilor Săgetător și Scorpion și este de 4 milioane de ori mai mare decât soarele nostru.
Același grup de telescoape a emis prima imagine a unei găuri negre în 2019. Imaginea a surprins regiunea dintr-o galaexie aflată la 53 de milioane de ani lumină care este de 1.500 de ori mai mare decât cea din galaxia noastră.
Gaura neagră din Calea Lactee se află la aproximativ 27.000 de ani lumină. Un an lumină înseamnă 9,5 trilioane de kilometri.
Astronomii au folosit și date colectate în 2017 pentru a obține noua imagine.
Credit foto: Event Horizon Telescope