Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Telescopul “James Webb” a fost instalat pe orbita de unde va transmite informaţiile înregistrate în spaţiu; primele imagini sunt aşteptate în iunie
nasa webb

Telescopul “James Webb” a fost instalat pe orbita de unde va transmite informaţiile înregistrate în spaţiu; primele imagini sunt aşteptate în iunie

Telescopul spațial ”James Webb” se află la peste 1,5 miloane de kilometri de Terra. Oglinzile telescopului trebuie să fie perfect aliniate, iar senzorii trebuie să fie la temperatura optimă pentru ca observaţiile pentru care acest aparat excepţional a fost creat să înceapă în iunie, relatează The Guardian.

“Suntem cu un pas mai aproape de descoperirea misterelor Universului. Şi abia aştept să văd primele imagini ale (telescopului – n.r.) Webb, în această vară”, a declarat şeful NASA, Bill Nelson.

Unul din scopurile telescopului este şi descoperirea eventualelor semne de viaţă extraterestră.

NASA a anunţat, la începutul lunii, că oglinzile telescopului Webb, placate cu aur, ce au dimensiunea de aproximativ 7 metri pătraţi, au fost complet desfăşurate iar acest fapt a marcat o etapă esenţială pentru aparatul considerat cel mai puternic de până acum.

Telescopul de 7 tone are trei niveluri, iar scutul său termic are dimensiunea unui teren de tenis

Scutul a fost împachetat în interiorul unei rachete şi s-a desfăcut, în traseul său de peste 1,6 milioane de kilometri departe de Terra, pentru a rezista la temperaturi de minus 187 de grade Celsius. Această aparatură de ultimă generaţie costă 10 miliarde de dolari.

Misiunea Webb, care este realizată în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi cu Agenţia Spaţală Canadiană, va explora “fiecare fază a istoriei cosmice”, potrivit NASA.

Această explorare se întinde de la sistemul solar până la cele mai îndepărtate galaxii care pot fi observate, iar Telescopul Webb “va ajuta oamenii să înţeleagă originile universului şi locul nostru în univers”.

Cu o sensibilitate de 100 de ori mai mare decât telescopul spațial Hubble NASA/ESA și o oglindă care este aproape dublă față de cea a Observatorului Spațial Herschel al ESA, noul telescop poate detecta lumina infraroșie generată de galaxii, din momentul formării de acum mai bine de 13,5 miliarde de ani, în urma Big Bang-ului, a informat www.esa.int.

Astfel, “pentru prima dată în istoria omenirii avem ocazia de a observa direct primele stele și galaxii care se formează în Universul timpuriu”. “Când observăm ceva aflat la distanța de un milion de ani lumină, ceea ce vedem este de fapt cum arăta acum un milion de ani: ne uităm înapoi în timp”, arată ESA.

Credit foto: NASA