Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Telescopul Spațial James Webb, lansat cu succes

Telescopul Spațial James Webb, lansat cu succes

Telescopul Spațial James Webb (JWST) a fost lansat cu succes pe 25 decembrie, din portul spațial european Kourou, aflat în Guyana Franceză.

Lansarea lui a fost amânată de mai multe ori, din motive tehnice, dar și din cauza vremii.

Pe 25 decembrie, după un zbor de aproximativ 25 de minute, în care a urmat perfect traiectoria prestabilită de ingineri și oameni de știință, telescopul și-a început misiunea.

Cu un cost de producție de 10 miliarde de dolari, JWST reprezintă o colaborare între agenția spațială americană (NASA) și agențiile spațiale europeană și canadiană.

Proiectul a fost început în urmă cu mai mult de două decenii. Telescopul, care a fost construit timp de zece ani la baza Northrop Grumman din California, a decolat cu racheta Ariane 5 a European Space Agency.

telescopul james webb

Telescopul Spațial James Webb, după desprindere

JWST are dimensiunea unui teren de tenis, astfel că a fost „împăturit” pentru a se încadra canerajului rachetei. După ce a ajuns în spațiu, totul trebuie desfășurat, pentru buna lui funcționare.

Telescopul va putea să facă lucruri pe care niciun alt telescop nu le-a putut face până acum. El va putea vedea mai adânc în cosmos. Este sperat să detecteze unele dintre primele stele și galaxii care strălucesc, obiecte depărtate a căror lumină a ajuns pe Pământ în mai mult de 13 miliarde de ani.

Experții care au lucrat la acest proiect spun că va fi cel mai puternic și complex telescop lansat vreodată și că va face ca înțelegerea universului să avanseze.

JWST este succesorul telescopului Hubble, lansat în 1990. Inițial, s-a numit Next Generation Space Telescope și a fost rebotezat în 2002, ca omagiu adus lui James E. Webb, al doilea administrator al NASA (în perioada 1961 – 1968), care a supervizat primele misiuni cu echipaj uman din programele Mercury și Gemini.

Credit fotografie principală: NASA/Chris Gunn