Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Andrei Pungovschi expune la Berlin cu ocazia European Month of Photography
andrei pungovschi

Andrei Pungovschi expune la Berlin cu ocazia European Month of Photography

Fotojurnalistul Andrei Pungovschi va expune la Berlin, în perioada 1 martie – 14 aprilie, cu ocazia celei de-a zecea ediții a European Month of Photography.

Expoziția „Modern Agora” va fi deschisă la galeria Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin și este curatoriată de Alexandra Crăsnaru Dragomir.

„Modern Agora” reunește 26 de fotografii în format diptic, special realizate.

Cu 100 de expoziții integrate în circuitul festivalier din Berlin și Potsdam, EMOP este considerat unul dintre cele mai importante festivaluri germane dedicate fotografiei și are loc o dată la doi ani, prin cooperarea unui număr impresionant de muzee, instituții culturale, galerii, ambasade, spații de proiect și școli de fotografie. Leitmotivul aniversării din 2023 este „Touch” – înțeles atât ca atingere, cât și ca întâlnire.

Paralelă vizuală între democrație aspectele banale ale vieții

Proiectul „Modern Agora” reinterpretează conceptul agorei – locul unde, în antichitate, își intersectau drumurile două lumi, cea a ideilor care stau la baza democrației moderne și cea a comerțului și a negustorilor – prin prezentarea unei paralele vizuale între expresia actuală a democrației, protestul, și aspectele banale ale vieții cotidiene surprinse în diverse orașe europene.

Proiectul a fost selecţionat în urma unui concurs public organizat în cadrul festivalului, de un juriu alcătuit din Özlem Altin (artistă, Berlin), Katia Reich (șefa colecției fotografice a Berlinische Galerie), Andreas Rost (fotograf, Berlin), Wolfgang Ullrich (istoric de artă și expert în științe culturale, Leipzig) și Maren Lübbke-Tidow (directoare artistică, EMOP Berlin).

Scurtă biografie Andrei Pungovschi

Andrei Pungovschi (n. 1980, Vatra Dornei) a studiat fotojurnalism la University of Missouri (2006), iar din 2007 este, între altele, fotograf colaborator al Agence France Presse în România. Imaginile sale au apărut în diverse publicații străine, printre care The New York Times, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Esquire Romania, The Associated Press și premiate la concursuri internaționale, printre care Pictures of The Year International, National Press Photographers Association, The Missouri Press Association, în SUA, BursaPhotoFest în Turcia.

Pungovschi a făcut parte din echipa Decât O Revistă, de la începutul publicației, în calitate de fotograf și editor foto, a predat fotojurnalism, sub forma unor workshop-uri la Centrul pentru Jurnalism Independent și este membru fondator al platformei de jurnalism vizual Documentaria.

Recent, a avut expoziții la galeria bucureșteană Galateca, parte a expoziției de grup „NewsSpectrum Fellowship”, 2021; „Common Ground”, Bucharest Photofest 2020, parte a două expoziții de grup Documentaria; „Refugees și Covid”, Bucharest Photofest 2017, parte din expoziția de grup Documentaria pentru lansarea cărții de fotografie Protest, Cluj-Napoca; Festivalul de Film Transilvania 2017, parte din expoziția de grup Documentaria „Protest”.

Scurtă biografie Alexandra Crăsnaru Dragomir

Alexandra Crăsnaru Dragomir (n. 1979, Bucureşti) este specialist în comunicare audio-vizuală, creator de conținut și manager cultural. A studiat scenaristică şi critică de film la UNATC, București, și marketing și comunicare în cadrul Institutului European de Design – IED, Roma, iar în prezent urmează cursurile masterului Kultur und Medienmanagement în cadrul Hochschule für Musik und Theater din Hamburg.

În perioada octombrie 2015 – august 2022, a lucrat ca referent cultural la Institutul Cultural Român din Berlin, unde a fost responsabilă mai ales cu coordonarea programelor de film, arte vizuale și proiecte interdisciplinare, a co-curatoriat expozițiile „În căutarea lui Dumnezeu: Confesiuni religioase în România”, Remus Ţiplea (2018), și „The Time Between”, Ioana Moldovan (2018), proiectele online #artinthetimeofcorona, #Märchenstunde – mit Märchen aus Rumänien, #Lyrikregal – eine digitale Anthologie rumänischer Poesie I, II & III și Lesen macht Laune! – Rumänische Literatur in Deutscher Übersetzung și a co-editat publicația Geschichten der Migration im rumänischen Theater nach 1989.