Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Colecția de artefacte Alamo a lui Phil Collins va ajunge la un muzeu din Texas, chiar dacă autenticitatea este pusă sub semnul întrebării
the,historic,alamo,where,the,famous,battle,happened,and,tourists

Colecția de artefacte Alamo a lui Phil Collins va ajunge la un muzeu din Texas, chiar dacă autenticitatea este pusă sub semnul întrebării

Muzicianul britanic Phil Collins, membru al trupei Genesis, a fost de acord în urmă cu un deceniu să doneze Texasului colecția sa de artefacte legate de bătălia de la Alamo. Statul a promis că va construi un muzeu în Alamo Plaza din San Antonio, dar acum, când muzeul este aproape de finalizare, au apărut întrebări cu privire la autenticitatea anumitor obiecte din colecție.

În ultimii ani, autenticitatea obiectelor care se presupune că au provenit din Bătălia de la Alamo a fost tot mai mult analizată. În „Forget the Alamo: The Rise and Fall of an American Myth”, Bryan Burrough, Chris Tomlinson și Jason Stanford se concentrează pe piața acestor obiecte și pe tranzacțiile potențial dubioase făcute pentru a oferi colecționarilor artefacte legate de bătălie.

O parte din colecția lui Collins, în noul muzeu

Ernesto Rodriguez, curatorul principal al Alamo, a părut să recunoască, într-un interviu acordat Art Newspaper, faptul că includerea de obiecte cu autenticitate suspectă este o parte importantă în motivul pentru care publicul a devenit atât de fascinat de bătălie.

„Fiecare obiect are o poveste de spus și acesta este lucrul important la un muzeu – că spunem o poveste în mod onest, indiferent dacă este bună sau rea. Noi ne concentrăm pe a spune povestea onestă a călătoriei unui colecționar”, a declarat Rodriguez.

El a subliniat și că în marea colecție a lui Collins au existat doar câteva obiecte cu probleme de proveniență.

Între timp, muzeul, care nu are încă un nume, se confruntă cu propriile sale probleme. O versiune a muzeului cu patru etaje și 30.000 de metri pătrați ar fi trebuit să fie finalizată anul trecut. În schimb, un „mini-muzeu” cu două etaje va fi deschis în Alamo Plaza anul viitor și va găzdui o mică parte din colecția lui Collins.

Statul speră să includă un complex muzeal mai mare până în 2026, dar prețul de 150 de milioane de dolari a stârnit nemulțumiri în rândul cetățenilor.