Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Collins Dictionary – Cuvântul anului 2022
malacca,/,malaysia, ,april,19,2020,:,collins,english

Collins Dictionary – Cuvântul anului 2022

Collins Dictionary, unul dintre cele mai importante dicționare din lume, a ales „permacrisis” drept cuvântul anului 2022. Termenul descrie sentimentul de a trăi într-o perioadă de război, inflație și instabilitate politică.

Termenul însumează „cât de groaznic a fost 2022 pentru mulți oameni”, a spus Alex Beecroft, șeful Collins Learning, citează BBC. Collins Learning a realizat o compilație de zece cuvinte sau expresii care reflectă limba engleză în permanentă evoluție și preocupările celor care o folosesc.

Lista Collins Dictionary a fost realizată prin monitorizarea celor 8 miliarde de cuvinte din baza de date Collins Corpus, dar și surse media, inclusiv social media.

Permacrisis este unul dintre cele șase cuvinte din listă care sunt noi pentru CollinsDictionary.com și a fost prima dată remarcat în context academic în anii 1970.

În ultimii ani, Collins a ales cuvinte ca „NFT”, „lockdown”, „climate strike”, „single-use”, „fake news”, „Brexit”, „binge-watch”, „photobomb” și „geek”.

Cât privește Oxford Dictionary, cuvântul ales pentru 2021 a fost „vax”, iar cuvinte legate de vaccinare au crescut în frecvență în contextul pandemiei de Covid-19. Anterior, au fost alese cuvinte precum „climate emergency”, „toxic”, „youthquake”, „post-truth”, „emoji-tears-of-joy”, „vape” și „selfie”.

Lista cuvintelor anului 2022 (ordine alfabetică) întocmită de Collins Dictionary

Carolean – legat de regele Charles III sau de domnia lui;

Kiev – capitala Ucrainei;

Lawfare – folosirea de proceduri legale pentru a intimida un oponent;

Partygate – scandal politic privitor la adunările sociale din birourile guvernului britanic în anii 2020 și 2021, ce au sfidat restricțiile impuse în contextul pandemiei;

Permacrisis – perioadă extinsă de instabilitate și insecuritate, ce rezultă mai ales dintr-o serie de evenimente dezastruoase;

Quiet quitting – a nu munci mai mult decât este specificat prin contract, pentru a acorda mai mult timp activităților personale;

Splooting – a sta lungit pe burtă cu picioarele întinse;

Sportswashing – promovarea sau sponsorizarea evenimentelor sportive pentru a îmbunătăți o reputație pătată sau pentru a distrage atenția de la o activitate controversată;

Vibe shift – schimbare importantă în trendul cultural dominant;

Warm bank – o clădire încălzită unde pot merge oamenii care nu își permit să își încălzească propriile case.