Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Coregrafa Simona Deaconescu, artista asociată a Centrului Național al Dansului București în 2022
simonadeaconescu portret foto cristian pascariu

Coregrafa Simona Deaconescu, artista asociată a Centrului Național al Dansului București în 2022

Coregrafa Simona Deaconescu a fost aleasă artista asociată a Centrului Național al Dansului București (CNDB) în 2022, iar instituția îi va sprijini proiectele dezvoltate la nivel internațional.

Aflată în plină afirmare internațională, coregrafa și-a demonstrat maturitatea artistică prin creații bazate pe procese de creație solid documentate și pe tematici percutante pentru societatea contemporană, remarcă CNDB.

Creațiile ei combină dansul cu filmul și tehnologia, astfel că ea se exprimă prin spectacole, instalații performative și multimedia și filme de dans.

De-a lungul anului, CNDB va prezenta patru creații semnate de coregrafă – premiere și producții recente – contextualizate de discuții cu invitați locali și internaționali, precum Mathilde Monnier (Franța), Marta de Menezes (Portugalia) și Vanessa Goodman (Canada).

Prin programul „Simona Deaconescu – artistă asociată 2022”, Centrul își continuă misiunea de a susține creația coregrafică contemporană și prezintă publicului român producții artistice pregnante, relevante ca tematică pentru lumea actuală, plasându-se în același timp din ce în ce mai vizibil și puternic într-o geografie artistică internațională, conectată prin co-producții, circulația creațiilor, artiștilor și ideilor, networking.

daughters tangaj collective foto ionut rusu

Spectacolul „Daughters” – producție Tangaj Collective. Credit foto: Ionuț Rusu

„Realmente, mă ajută să duc la bun sfârșit proiecte la care lucrez de câțiva ani, încurajându-mă să-mi deschid procesul de lucru, să-l deconstruiesc și să-l regândesc”, a transmis Deaconescu legat de oportunitatea oferită. Ea s-a declarat și provocată de aceasta, „pentru că CNDB a avut întotdeauna un discurs puternic despre ceea ce produce și promovează”.

Artista a demarat anterior cercetarea epidemiilor istorice de dans din Europa și Africa, regândind performativ procesul de contaminare și legătura cu microorganismele din corpul nostru. „Având în vedere că este anul în care voi lucra între Europa și Africa, între dans și film, între spectacol și instalație, CNDB va fi nodul meu de legătură – locul în care voi developa informații și experiențe. După doi ani în care ne-am divizat și ne-am izolat, îmi doresc ca proiectele din 2022, pe care le dezvolt în colaborare cu CNDB, să fie un prilej de contaminare mentală, empatică și artistică”, a adăugat coregrafa.

Cine este Simona Deaconescu

Simona Deaconescu lucrează interdisciplinar, la granița dintre spectacol, instalație și film, examinând constructe sociale, între ficțiune și realitate, uneori cu ironie și umor negru. A terminat studiile de licență și master la catedra de coregrafie a Universității Naționale de Teatru și Film din București.
A primit bursa danceWEB la Viena (2014), Premiul Centrului Național al Dansului București (2016), a fost nominalizată ca artistă Aerowaves în 2018 și ca Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer în 2019.
„Coreomaniacii” (producție CNDB 2020) a fost selectată dintre peste 600 de creații europene în programului Twenty22 și face parte din festivalul Spring Forward al rețelei europene Aerowaves.

În ultimii doi ani, a fost artistă rezidentă în proiectele europene Moving Digits: Augmented Dance for Engaged Audience  și Biofrictioni, iar în 2022 devine Forecast Mentee, sub mentoratul lui coregrafei franceze Mathilde Monnier.
Creațiile sale au fost selectate și prezentate pe scene de dans și teatru, cinematografe, galerii, muzee și situri arhitecturale, ajungând la publicul din Europa, America de Nord și de Sud.
În 2014 a fondat Tangaj Collective,  iar din 2015 este co-fondatoare și directoare artistică a Bucharest International Dance Film Festival.

Credit fotografie principală: Cristian Pascariu