Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Cultură și societate în vremea Monarhiei, simpozion la Muzeul Național de Artă al României
afiș simpozion

Cultură și societate în vremea Monarhiei, simpozion la Muzeul Național de Artă al României

Simpozionul internațional ,,Cultură și societatea în vremea Monarhiei” va avea loc pe 22 octombrie, în contextul marcării centenarului încoronării regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia.

Tematica urmărește să pună în lumină implicarea și aportul persoanelor regale în dezvoltarea culturii și societății românești. Contribuția regilor și reginelor României la cristalizarea tuturor etapelor de edificare a țării (1866 – 1947) a fost o componentă deosebit de importantă a sintezei culturale românești și a facilitat realizarea de facto a unității naționale.

Lucrările care vor fi prezentate în cadrul simpozionului se adresează specialiștilor din muzee, cercetătorilor, studenților, colecționarilor, creatorilor de conținut media și, în general, publicului interesat de istoria Monarhiei în România.

În deschidere vor lua cuvântul Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României, și Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu. Vor susține prezentări istoricii Vasile Docea (Universitatea de Vest din Timișoara), Sorin Liviu Damean (Universitatea din Craiova), Cristina Păiușan-Nuică (Muzeul Național de Istorie a României), Ștefania Dinu (Muzeul Național Cotroceni), Sorin Cristescu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară), Adriana  Dumitran (Biblioteca Națională a României), Carmen Tănăsoiu (Muzeul Național de Artă al României), arhitectul Augustin Ioan (Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”), istoricii de artă Shona Kallestrup (Universitatea St Andrews, Scoția – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), Adrian Buga (fost consilier de artă al Regelui Mihai), Marian Constantin, istoricul literar și traducătoarea Silvia Irina Zimmermann (Centrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied  – Germania).

Coordonatorul acestui proiect este dr. Carmen Tănăsoiu, istoric specializat în istoria mentalităților, conservator la Muzeul Național de Artă al României, care s-a dedicat istoriei și iconografiei familiei regale a României, argintăriei liturgice, podoabelor și bijuteriilor. Autoare și colaboratoare a numeroase volume de istorie și albume de artă, precum și organizator al unor expoziții ale Muzeului Național de Artă al României, Carmen Tănăsoiu este laureată a Marelui Premiu al Comitetului Național Român ICOM (2012).