Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Curierul românesc și Albina românească, într-o expoziție dedicată presei autohtone
biblioteca academiei romane, curatorial.ro

Curierul românesc și Albina românească, într-o expoziție dedicată presei autohtone

Exemplare din Curierul românesc și Albina românească, publicații de secol XIX, dar și din ziare și reviste din secolul XX se regăsesc într-o expoziție dedicată presei autohtone ce va fi deschisă la Biblioteca Academiei Române între 9 și 24 martie.

„Presa românească. Între tradiție și inovație” e organizată de Serviciul de catalogare periodice și de Serviciul de manuscrise-carte rară. Vernisajul va avea loc pe 9 martie în sala „Theodor Pallady” din Calea Victoriei 125, începând cu ora 11:00.

Expoziția se înscrie în seria evenimentelor anuale dedicate prezentării valorosului tezaur de periodice al Bibliotecii Academiei Române deținătoarea celei mai bogate și mai cuprinzătoare colecții de presă românească tipărită în țară sau în străinătate. În prezent, colecția de periodice a Bibliotecii numără mai mult de 58.800 de titluri, reprezentând peste 8,5 milioane de exemplare.

Piese unicat și copii

Vor fi aduse în fața publicului piese care ilustrează istoria presei noastre de la începuturile sale până în perioada modernă, unele dintre acestea unicat.

Alături de celebrele Curierul românesc și Albina românească, care marchează prima jumătate a secolului al XIX-lea, va fi expusă o copie fotografică după Courier de Moldavie, primul periodic din Moldova, apărut la Iași în 1790. Un loc special este acordat „presei din Sărindar“, reprezentată de ziarele Adevărul, cel mai longeviv ziar românesc (primul număr apărut la București în 15 august 1888), și Dimineaţa (1900).

Expoziția evidențiază, pe spații ample, procesul de modernizare a presei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și efervescența jurnalistică din perioada interbelică.

„Perioada interbelică a fost cea mai înfloritoare a presei noastre: în 1927 existau 709 ziare și 544 de reviste. Tot la acea vreme Universul avea un tiraj de 200.000 de exemplare, Dimineața de 100.000, Adevărul de 50.000, Curentul de 40.000, iar Dreptatea de 15.000”, este precizat în catalogul expoziției.

Periplul prin istoria presei românești este însoțit de trei secțiuni speciale, cărora le-a fost alocat un spațiu distinct în expoziție: istoria tiparului românesc, începuturile formării colecțiilor de publicații statistice și de bugete în România, și, cu deosebire, colecția Constituțiilor din 1866, 1923 și 1938 și ecourile din presa vremii, care evidențiază astfel împlinirea unui secol de la elaborarea Constituției din 1923.

Detalii despre exponate sunt oferite într-un catalog tematic elaborat de Gabriela Dumitrescu și Daniela Stanciu, curatori ai expoziției.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 – 24 martie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 15:00, și sâmbăta, între orele 10:00  și 13:00. Intrarea este liberă.