Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Expoziție cu fotografii de arhivă, la 100 de ani de la nașterea poetului Ștefan Augustin Doinaș
expozitie doinas mntr

Expoziție cu fotografii de arhivă, la 100 de ani de la nașterea poetului Ștefan Augustin Doinaș

O expoziție cu fotografii de arhivă va fi vernisată la Muzeul Național al Țăranului Român pentru a marca 100 de ani de la nașterea poetului Ștefan Augustin Doinaș.

În cadrul evenimentelor dedicate centenarului nașterii unuia dintre cei mai importanți poeți contemporani, Fundația Culturală Secolul 21 și MNȚR organizează în perioada 2 – 15 iunie 2022 expoziția cu fotografii de arhivă „În satul natal”.

La vernisajul programat pentru 2 iunie, în sala Media a muzeului, va fi prezentat și un montaj din textele lui Doinaș, „Dialog cu mine însumi”, interpretat de liceeni din zona natală a poetului.

Montajul e realizat de Camelia Belei și Alina Ledeanu.

Evenimentul se înscrie într-un program amplu care a debutat cu sesiunea omagială „DOINAȘ – vitalitatea operei la centenar” de la Academia Română (19 mai 2022), sesiune moderată de acad. Ion Pop și Alina Ledeanu – președinte FCS 21, autorul și coordonatorul proiectului. Va continua cu seria de manifestări „Actualitatea operei lui Ștefan Aug. Doinaș”, organizate sub auspiciile Comisiei Naționale pentru UNESCO și în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române (pe 3 iunie 2022, între orele 17.30 și 20.30), și se va încheia cu numărul special dedicat de revista Secolul 21 („DOINAȘ, contemporanul nostru”) și cu a șaptea ediție a concursului organizat pentru elevii și profesorii din zona natală a poetului („Cunoașteți opera lui Ștefan Aug. Doinaș?”) .

Vernisajul va avea loc joi, 2 iunie, ora 12:00, la sala Media a MNȚR.

De la Ștefan Popa, la Doinaș

Ștefan Augustin Doinaș s-a născut la 26 aprilie 1922, fiul lui Augustin Popa și al Floriței Popa (născută Laza), țărani din satul Caporal Alexa/ Cherechi. El a purtat numele bunicului patern: Ștefan Popa.

A urmat clasele primare la școala din satul natal, apoi pe cele gimnaziale și liceale la Arad (liceul „Moise Nicoară”). Încă elev, a început să scrie și să traducă poezie. În 1939, a debutat în revista Jurnalul Literar condusă de cunoscutul critic George Călinescu. La sugestia profesorului Alecu Constantinescu, și-a ales un pseudonim literar: Doinaș.

Opera sa literară include 16 volume de poezie, cinci volume de critică literară și eseuri, două volume de literatură pentru copii, 30 de volume de traduceri, un volum de teatru, un volum de proză.

Poeziile lui au fost traduse în limbile franceză, germană, engleză, italiană, spaniolă, maghiară, macedoneană, sârbă, slovenă și bulgară.

A obținut numeroase distincții și premii, între care Premiul Academiei Române (1968), 7 premii ale Uniunii Scriitorilor, Medalia „Goethe” pentru traducerea Faust I și II (München, 1982), Premiul european pentru poezie (1989, Iugoslavia), Premiul național pentru poezie „Mihai Eminescu” (1998), înaltul ordin francez „Chevalier des Arts et des Lettres” (1999).

A fost nominalizat, din partea României, pentru premiul premiul Nobel pentru Literatură (1992).

Pe 25 mai 2002, la moartea lui Ștefan Augustin Doinaș, președintele României a decretat funeralii naționale.