Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, expoziție MNLR, la Paris
icr genica athanasiou

„Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, expoziție MNLR, la Paris

„Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, expoziție realizată de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), va fi prezentată la Paris în perioada 31 mai – 20 iunie 2023.

Curatoriată de Laurence Meiffret, expoziția va fi însoțită de albumul „Génica Athanasiou – viața pasionantă a unei românce în avangarda pariziană”.

Vernisajul și prezentarea albumului vor avea loc pe 31 mai, la ora 17:00, la Résidence Montana, la prima ediție a Festival International du Film Muet de Chartres „Sound of Silent” (30 mai – 4 iunie 2023).

Lucrări de artă inspirate de personalitatea actriței

Expoziția este un omagiu special adus Génicăi Athanasiou în cadrul seriei de conferințe realizate sub egida editurii Gallimard, dedicate lui Jean Grémillon, având ca temă relația lui Antonin Artaud cu cinematografia. Albumul, editat de Muzeul Național al Literaturii Române și prima publicație bilingvă dedicată actriței, relatează viața profesională și personală a Genicăi Athanasiou, prezintă lucrări ale unor artiști contemporani români și francezi, lucrări inspirate de personalitatea ei, imagini cu obiecte originale. Lucrarea este îngrijită de cercetătoarea franceză Laurence Meiffret.

„Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud” ilustrează viața Génicăi Athanasiou, actriță franceză de origine română care a trăit cu Antonin Artaud din 1922 până în 1927 și cu marele regizor francez Jean Grémillon, din 1928 până în 1940. Muză a celor doi, Génica Athanasiou frecventa aceleași cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene, parcursul ei fiind revelator unei mișcări de fond care leagă cultural România de Franța, atât în planul creației literare, cât și în cel al artei teatrale.

Expoziția a fost realizată și prezentată de Muzeul Național al Literaturii Române în cadrul Sezonului România – Franța, 2019 și conține 41 de panouri de mari dimensiuni în două formate, 2 costume de scenă și o pereche de aripi detașabile.

Prin acest eveniment, se dorește readucerea în atenția publicului european a figurii actriței Génica Athanasiou, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez. Proiectul se înscrie în seria de evenimente organizate pentru marcarea a 30 de ani de la aderarea României la Francofonia instituțională.