Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Includerea castelelor Peleș și Pelișor în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în pregătire
peles,castle,in,autumn.,sinaia,,prahova,county,,romania.

Includerea castelelor Peleș și Pelișor în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în pregătire

Includerea castelelor Peleș și Pelișor în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este în pregătire, a anunțat Ministerul Culturii. A fost deja stabilit un grup de lucru cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și ai Asociației Casa Majestății Sale – Casa Regală.

Acesta va îndeplini cerințele procedurale pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de la identificarea capacității de gestionare și management până la definirea exactă a perimetrelor, la îndeplinirea condițiilor de autenticitate și integritate și a criteriilor privind valoarea universală excepțională.

„Castelele Peleș și Pelișor nu sunt doar monumente istorice, autentice, excepționale, ci și destinații vii care reflectă identitatea națională contemporană. Ele funcționează ca muzee, aducând în prim-plan istoria și cultura într-o manieră interactivă și accesibilă”, spun inițiatorii.

Vor fi inițiate colaborări și cu alte instituții cu atribuții directe sau indirecte asupra Domeniului Regal de la Sinaia în vederea asigurării standardelor de calitate necesare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În toamna anului trecut, acoperișurile castelelor Peleș și Pelișor din Sinaia au intrat în reparații, cu protejarea elementelor decorative originale. În luna august, Ion Tucă, directorul executiv al Asociației pentru Domeniul Regal Peleș, declara pentru curatorial.ro că este urgentă refacerea acoperișului Peleșului și că o noutate o reprezintă avansarea proiectului de restaurare a teraselor castelului.