Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Lava Lamp, emblematica veioză împlinește 60 de ani
vintage lava lamps, mathmos

Lava Lamp, emblematica veioză împlinește 60 de ani

Lava Lamp, unul dintre cele mai cunoscute obiecte de design interior, împlinește 60 de ani și, cu această ocazie, compania care a creat veioza lansează o serie nouă în colaborare cu artiști, designeri și celebrități, precum grupul Duran Duran și fotograful Rankin.

În ciuda tuturor provocărilor – public în schimbare, recesiune economică, cumpărăturile online care au luat amploare și Brexit – vânzările acestei veioze se mențin. Mathmos, compania britanică ce se află în spatele lămpii, lansează noi modele pe parcursul acestei luni.

Rankin are o simpatie deosebită pentru acest brand, deoarece a realizat o serie de imagini cu lămpile în anii 1990 pentru revista sa Dazed & Confused, ale cărei birouri se aflau pe același drum cu magazinul Mathmos. „Lămpile cu lavă sunt, pentru mine, unul dintre acele lucruri care se schimbă în conștiința ta”, spune el, citat de The Guardian. „Dacă ai crescut în anii ’80, așa cum am crescut eu, ele fac parte din amintirile tale și este minunat că acum au revenit din nou la modă”.

Pe de altă parte, în anii 1960, acestea era asociate contraculturii hippie și psihedelică, iar popularitatea lor a fost stimulată de unii ca Ringo Starr, care a descoperit magazinul din Birkenhead în 1963, Paul McCartney, care avea lămpi cu lavă pe scenă cu trupa sa Wings, și de David Bowie, care a fost fotografiat alături de una în studioul său de înregistrări.

rocket lava lamp, mathmos

Rocket Lava Lamp, Mathmos

Pentru că în ultimele decenii au apărut numeroase imitații, iar colecționarii vor să aibă și originale și copii, Mathmos continuă să promoveze istoria și calitatea lămpilor originale. Compania exportă doar în Europa, unde se vând 70% din produse. „Există o mare comunitate de colecționari și încă vindem bulbii originali pentru a se potrivi modelelor din anii 1960”, a spus șefa companiei, Cressida Granger.

Nou în acest an, în fața fabricii din Poole se află o sală de expoziție, în care este expusă întreaga gamă Mathmos. Acolo, vizitatorii sunt uimiți de o serie de modele diferite, de la lampa originală Astro până la lampa de podea Saturn, înaltă de 1,5 m. Începând din această săptămână, modelul albastru electric al lui Rankin va fi prezentat printre acestea, cu fotografii originale ale lui pe fiecare cutie.