Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Pot vizitele la muzeu să diminueze stresul cauzat de pandemie?

Pot vizitele la muzeu să diminueze stresul cauzat de pandemie?

Muzeele  au fost instituţiile de cultură care au rămas deschise cel mai mult în  timpul pandemiei COVID-19 iar în prezent, medicii de la Bruxelles consideră vizitele în aceste locuri ca fiind o “unealtă terapeutică” pentru pacienţii de la spitalul Brugmann , care se confruntă cu stresul şi anxietatea, relatează The Observer.

Timp de  trei luni, cei ce participă la respectivul studiu pot vizita cinci muzee din Bruxelles, în mod gratuit iar anul viitor, rezultatele studiului vor arăta dacă un asemenea demers cultural poate fi un tratament viabil pentru stres.

Printre muzeele  incluse în acest studiu se regăsesc  Muzeul Costumului şi al Dantelei, Garderobe-Mannekenpis – care prezintă hăinuţe cu care a fost îmbrăcată, de-a lungul timpului,  micuţa statuie care este un simbol al Bruxelles-ului şi Centrul de Artă Contemporană din Place Sainte-Catherine.

“Criza COVID, care a accentuat stresul, fenomenul de burnout şi alte patologii a confirmat relevanţa unui asemenea proiect”, a afirmat consilierul cultural Delphine Houba pentru publicaţia L’Echo. “Cred în abilitatea tuturor muzeelor belgiene de a fi solidare cu publicul vulnerabil şi în faptul că îi va arăta acestuia susţinere  şi acces gratuit. Dar decizia este a lor, bazată pe rezultatele experienţei noastre pilot. A fost demonstrat că arta poate aduce beneficii sănătăţii mentale şi fizice”, a adăugat el.

Citiţi integral: https://observer.com/2021/09/going-to-a-museum-could-help-with-coronavirus-stress-doctors-in-brussels-say