Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Propunere legislativă – Ziua Națională a Lecturii

Propunere legislativă – Ziua Națională a Lecturii

Un grup de parlamentari a depus la Camera Deputaților o propunere legislativă prin care se solicită instituirea Zilei Naționale a Lecturii în România în data de 15 februarie.

Inițiatorii arată în expunerea de motive o serie de statistici îngrijorătoare privitoare la consumul de carte și timpul alocat lecturii, bazându-se pe o serie de sondaje aplicate pe obiceiurile românilor,  dar și pe studii științifice ale unor instituții prestigioase precum Universitatea din Sussex.

Dacă în 2011 un studiu IRES reliefa că 22% dintre români nu citesc, în baza sondajului Barometrul Cultural Românesc realizat în 2019 de INSCOP, doar 44,3% dintre românii majori au citit o carte în ultimele 12 luni.

În aceste condiții, inițiatorii propun o strategie națională pentru încurajarea lecturii cu obiectivul unei dezvoltări intelectuale sănătoase.

Pe criteriul aplicat de UNESCO în declararea Zilei Internaționale a Cărții în data de 23 aprilie când se celebrează nașterea și moartea lui William Shakespeare, inițiatorii proiectului au ales să propună Ziua Națională a Lecturii pentru data de 15 februarie, consacrată ca fiind ziua de naștere a lui Titu Maiorescu și Spiru Haret.

Proiectul urmează să fie înaintat Senatului României în 22 martie 2021.

 

Citiţi integral: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19213

Credit foto: Felicia Radu