Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Proteste față de planurile de înlocuire a vitraliilor catedralei Notre-Dame din Paris
Notre Dame

Proteste față de planurile de înlocuire a vitraliilor catedralei Notre-Dame din Paris

Planurile de înlocuire a ferestrelor cu vitralii din capele ale catedralei Notre-Dame din Paris au stârnit un val de proteste, zeci de mii de oameni semnând o petiție care contestă restaurarea susținută de președintele Emmanuel Macron, care ar adăuga un design contemporan clădirii.

Proiectul de înlocuire a vitraliilor este considerat „vandalism”, într-o petiție care a fost semnată de mai mult de 122.000 de persoane pentru păstrarea ferestrelor originale, potrivit The Guardian. Criticii spun că schimbarea ar distruge armonia arhitecturală a clădirii istorice care a fost devastată de un incendiu în aprilie 2019.

În timpul unei vizite luna aceasta la catedrala construită între anii 1163 și 1345, Macron a anunțat că ferestrele din șase dintre cele șapte capele din partea sudică vor fi îndepărtate și înlocuite cu vitralii contemporane care vor fi alese în cadrul unui concurs.

Aparent, aceasta a fost ideea arhiepiscopului Parisului, Laurent Ulrich, care a scris Palatului Élysée spunând că ar dori ca statul să comande o serie de șase ferestre noi. Președintele Macron a răspuns că ideea are aprobarea sa deplină. Ferestrele identificate pentru înlocuire, proiectate de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, care a adăugat celebra turla la mijlocul secolului al XIX-lea, nu au fost atinse de incendiu și vor fi expuse într-un muzeu Notre-Dame nou creat, a declarat președintele.

Vitraliile, un întreg coerent

O petiție prin care se cere ca ferestrele originale să fie păstrate a fost lansată în urmă cu puțin peste două săptămâni.

„Vitraliile din Notre-Dame proiectate de Viollet-le-Duc au fost create ca un întreg coerent. Este o creație autentică pe care arhitectul a dorit să fie fidelă originilor gotice ale catedralei”, se arată în petiție.

Didier Rykner, fondatorul și editorul revistei online La Tribune de l’Art, care a creat petiția, a declarat că un gest contemporan mult mai bun ar fi comandarea de noi vitralii pentru turnul nordic al catedralei, unde lupta pompierilor pentru salvarea edificiului a fost cea mai aprigă.

„Ar avea un rol simbolic magnific: în turnul nordic au luptat ei împotriva incendiului care amenința să dărâme clopotele și, la rândul lor, catedrala. Acolo pompierii și-au riscat viața pentru a salva monumentul. A aduce un omagiu pompierilor, a aduce noi vitralii la Notre Dame fără a vandaliza opera lui Viollet-le-Duc, a oferi viitorilor vizitatori mai multe lucruri de văzut: această soluție de bun simț ar putea conveni tuturor”, a mai scris el.

La câteva ore după incendiu, Emmanuel Macron sugerase că este în favoarea unui „gest contemporan” în reconstrucția catedralei care va fi redeschisă publicului la 8 decembrie 2024, sugerând că o nouă turlă ar putea fi „inventivă”. După o opoziție publică vehementă, președintele a renunțat la această idee. Noua turlă de 96 de metri, instalată în noiembrie, arată identic cu cea distrusă de flăcări.