Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Sera grădinii de iarnă de la Elysée, pictată în culorile naționale de artistul Buren

Sera grădinii de iarnă de la Elysée, pictată în culorile naționale de artistul Buren

Cu vedere la grădina de iarnă lungă de 25 de metri și lată de 10, opera lui Buren va rămâne astfel mai multe luni, fiind un omagiu adus pictorului Claude Monet care, în 1878, a reprezentat strada Montorgueil, din centrul Parisului, în întregime pavoazată în culorile drapelului francez.

Reflexii albastre, albe și roșii se multiplică la infinit într-o oglindă gigant: Daniel Buren semnează o opera efemeră la Palatul Elysée.

Inaugurată luni de președintele Emmanuel Macron, în prezența fostului președinte Nicolas Sarkozy și a ministrului Culturii Roselyne Bachelot, opera va fi dezvăluită publicului de Zilele Patrimoniului, sâmbătă, 18 septembrie, respectiv duminică, 19 septembrie.

Această creație intitulată „Pavoisé” este formată prin juxtapunere de culori naționale distanțate de un vitraliu incolor, în alternanță cu celebrele benzi de 8,7 cm lățime, unele dintre semnăturile-fetiș ale francezului, artist major al scenei contemporane intenaționale.

Este pentru prima dată când lucrez cu drapelul. A lăsa un spațiu gol între fiecare serie albastru-alb-roșu permite o comparație cu ceea ce se petrece în exterior”, a explicat Buren, în vârstă de 83 de ani. „Îmi place să lucrez atât într-o baie, cât și într-un monument istoric”, a asigurat artistul.

Pentru Emmanuel Macron, „Daniel Buren semnează o operă patriotică, efemeră și în totalitate liberă”.  „În acest moment în care viața își reia drepturile, această operă se înscrie în dorința de a face din Elysée un loc al creativității. Este în mod profund rolul artiștilor”, a spus șeful statului, care a vorbit în fața unor personalități din lumea artistică și responsabili de instituții culturale. „Formele de creație oricare ar fi ele și toate artele contribuie la ceea ce națiunea noastră are de spus în această ieșire din criză”, a afirmat Macron.

Foto credit: Michel Bourdeau Facebook