Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Un mozaic excepţional conservat, descoperit lângă Tel Aviv, revine în locul de origine – FOTO
mozaic roman

Un mozaic excepţional conservat, descoperit lângă Tel Aviv, revine în locul de origine – FOTO

Un mozaic roman excepțional conservat, care prezintă o varietate bogată de pești, animale, păsări și corăbii, a revenit pe locul unde a fost găsit pentru prima dată, într-o suburbie din Tel Aviv, după un tur de un deceniu în unele dintre cele mai importante muzee din lume.

Mozaicul vechi de 1.700 de ani, din perioada romană târzie, a fost descoperit în 1996 în timpul lucrărilor de construcție a autostrăzilor, dar nu a fost expus până în 2009, când au fost donate fonduri suficiente pentru conservarea acestuia.

Fără reprezentări ale oamenilor

Mozaicul colorat, lung de 17 metri și lat de aproximativ 9 metri, ar fi putut servi drept podea în foaierul unui conac într-un cartier bogat din Lod, lângă ceea ce este acum Tel Aviv, a declarat Autoritatea pentru Antichități din Israel.

mozaic lod

„Probabil că proprietarul era un negustor foarte bogat pentru că a călătorit prin lume și a văzut lucruri, precum toate navele și peștii expuși în mozaic”, a spus arheologul Hagit Torge de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.

Designul mozaicului a fost influențat de cele din Africa de Nord și nu prezintă nicio reprezentare a oamenilor, ceea ce sugerează că ar fi aparținut unui creștin sau unui evreu care a vrut să evite atributele păgâne, cum ar fi reprezentarea zeilor romani, a spus arheologul Amir Gorzalczany de la aceeași Autoritate.

Mozaicul va fi expus acum la un centru arheologic construit acolo unde a fost găsit, în Lod.