Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ememem, artist anonim supranumit „chirurgul pavajului” și „Banksy francez”
ememem 3

Ememem, artist anonim supranumit „chirurgul pavajului” și „Banksy francez”

Ememem, artist din Lyon, este cunoscut pentru mai mult de 350 de lucrări dispuse pe diverse străzi din oraș și prea puțin pentru cine este cu adevărat.

De mai bine de șase ani, el umple golurile din pavaje și drumuri cu mozaicuri multicolore.

Mozaicurile sunt create din plăci de diverse dimensiuni și nuanțe, aranjate în geometrii impresionante. Unele îi poartă semnătura, deseori sub forma unei imagini a unei mistrii subliniate de numele lui.

ememem 2

Ememem se autointitulează „chirurgul pavajului” și „cavalerul gropilor”, scrie The Guardian, și se referă la propriile lucrări de artă ca fiind „băltoace”. El a scris că arta sa reprezintă „un jurnal cu amintiri ale orașului”.

Pe de altă parte, este considerat de cei care îi admiră munca drept „Banksy francez”.

Ememem, stea a artei stradale lyoneze

Au fost create de unele site-uri locale tururi ale lucrărilor lui, iar contul său de Instagram crește constant. „Este o stea a artei stradale locale”, a spus Lisa Mambré, primar adjunct al arondismentului 9 din Lyon. „Munca lui este atât de vizibilă. Pe oricine întreb pare să o cunoască”.

Totuși, artistul preferă să își păstreze anonimatul. Refuză să fie fotografiat și nu acordă interviuri. Prea puține informații sunt cuprinse în site-ul oficial, ememem-flacking.net.

„Este important pentru mine să rămân puțin misterios”, a scris el. „Asta și pentru că nu sunt foarte talentat când vine vorba despre interacțiuni sociale”.

ememem

Tot pe site-ul lui este menționat că el a fost compozitor pentru o cunoscută trupă rock, fără alte detalii, iar puțini care îl cunosc s-au rezumat să spună că este un om generos și care a avut un trecut agitat. Nici originile nu îi sunt cunoscute.

Dacă ceea ce face el pe străzile din Lyon nu este un caz unic, exemple existând în Chicago (Jim Bachor) și în America de Sud, anonimatul este cel care îl apropie – ca prezentare – de celebrul Banksy, misterios artist britanic.

Ememem a mai instalat mozaicuri în Madrid, Barcelona și Torino și a participat la festivalulNuart din Aberdeen (UK) și Stavanger (Norvegia).

ememem paris

„Poezie sub tălpile epuizate ale pantofilor noștri”

Autoritățile din arondismentul 9 din Lyon i-au comandat șase mozaicuri și le promovează online, într-un tur. Galeria pariziană Galerie Italienne a inclus câteva dintre lucrările lui într-o expoziție intitulată „Ceramic Now”, în 2021. Directorul ei, Alessandro Pron, îi prezice un viitor strălucit lui Ememem în lumea artei contemporane.

ememem1

La rândul lui, Ememem își caracterizează intervențiile ca serviciu pentru comunitate cu scopul de a răspândi „puțină poezie sub tălpile epuizate ale pantofilor noștri, de a provoca un moment de uimire, un zâmbet”.

Credit foto: @Ememem