Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Un scut ceremonial de secol XVI, confiscat de naziști, va fi restituit Cehiei de Philadelphia Museum

Un scut ceremonial de secol XVI, confiscat de naziști, va fi restituit Cehiei de Philadelphia Museum

Muzeul de Artă Philadelphia va restitui Cehiei un scut ceremonial de secol XVI care a confiscat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit artnews.com.

Scutul este atribuit artistului renascentist italian Girolamo din Tommaso da Treviso și înfățișează o scenă de bătălie romană.

A aparținut arhiducelui Franz Ferdinand, potrivit experților, și a fost confiscat mai târziu de naziști după ce regimul a anexat Cehoslovacia între 1938 și 1939.

Obiectul, datat din 1535, a intrat în colecția Muzeului Philadelphia în 1976, când a fost dăruit de Carl Otto Kretzschmar von Kienbusch, un magnat industriaș al tutunului din New York, care l-a achiziționat în 1954 de la colecționarul Theodore Wollner.

De la mijlocul anilor ‘70, a fost expus în galeriile de arme și armuri ale muzeului.

Muzeul a precizat că a început să colaboreze cu istorici din Republica Cehă în 2016 pentru a evalua înregistrarea de proprietate a scutului. Franz Ferdinand, al cărui asasinat în 1914 a determinat începutul Primului Război Mondial, deținea un depozit de arme și armuri cunoscut sub numele de Colecția d’Este, pe care l-a găzduit la Castelul Konopiště, la sud de Praga. După Primul Război Mondial, noul guvern al Cehoslovaciei a intrat în posesia proprietății Konopiště. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania anexase regiunea în care se află castelul. În 1943, naziștii au confiscat și colecția de arme a castelului.

The Philadelphia Museum și National Heritage Institute din Cehia au convenit să returneze piesa. Ca parte a înțelegerii, institutul va lua în considerare viitoare cereri de împrumut pentru scutul de la muzeul american.

Foto credit: Philadelphia Museum of Art