World Press Photo 2024 – Cele mai bune fotografii jurnalistice și documentare ale anului
Fotografii și relatări despre războiul din Gaza și Ucraina, migrație, familie și boală se află în topul competiției World Press Photo 2024.
Competiția anuală și-a anunțat câștigătorii la nivel global în 18 aprilie.
Cei patru fotojurnaliști laureați au fost selectați dintre 24 de câștigători regionali, aleși din jurizarea a 61.062 lucrări înscrise de către 3.851 fotografi din 130 de țări.
Fotografia anului
Premiul fotografia anului a revenit „A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece”, de Mohammed Salem (Fâșia Gaza), realizată pentru Reuters. O femeie palestiniană îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei ei, care a fost ucisă alături de mama și sora sa de un proiectil care le-a lovit casa din Khan Younis.
Juriul a comentat faptul că fotografia a fost realizată cu grijă și respect, oferind o imagine metaforică, dar explicită, a unei pierderi de neimaginat.
Povestea anului
Premiul povestea anului a fost acordat „Valim-babena”, de Lee-Ann Olwage (Africa de Sud), pentru GEO. În Madagascar, lipsa conștientizării publicului în legătură cu demența se traduce prin faptul că persoanele care prezintă simptome de pierdere a memoriei sunt adesea stigmatizate. În această fotografie, Dada Paul și nepoata lui, Odliatemix, din Madagascar se pregătesc pentru biserică. El suferă de demență de 11 ani și este îngrijit de fiica sa, Fara. Imaginea face parte dintr-un proiect pe termen lung al lui Olwage despre demență.
Juriul a comentat: „Această poveste abordează o problemă de sănătate universală prin prisma familiei și a grijii față de subiect. Imaginile sunt compuse cu căldură și tandrețe și amintesc celor ce le privesc de dragostea și apropierea necesare într-o perioadă de război și agresiune în întreaga lume”.
Proiect pe termen lung
Premiul pentru proiect pe termen lung a fost acordat pentru „The Two Walls”, de Alejandro Cegarra (Venezuela), pentru The New York Times/ Bloomberg.
Din 2019, politicile de migrație ale Mexicului au suferit o schimbare semnificativă, transformându-se dintr-o națiune istoric deschisă migranților și solicitanților de azil, într-o țară care impune politici stricte. Pornind de la propria sa experiență de emigrare din Venezuela natală în Mexic în 2017, fotograful Alejandro Cegarra a inițiat acest proiect în 2018. Juriul a considerat că propria poziție a acestui fotograf ca migrant oferă o perspectivă sensibilă, centrată pe om, care se concentrează pe rezistența migranților.
Proiect cu format liber
Premiul pentru proiect cu format liber: „War is Personal”, de Julia Kochetova (Ucraina). Fotografa a creat un site care combină fotojurnalismul cu stilul documentar al unui jurnal pentru a arăta lumii cum este să trăiești cu războiul ca realitate zilnică. Acest proiect este un amestec de imagini fotografice cu poezie, clipuri audio și muzică, realizat în colaborare cu un ilustrator și un DJ ucrainean.
Expoziția World Press Photo 2024 va fi prezentată în mai mult de 60 de orașe din întreaga lume, printre care Amsterdam, Londra, Berlin, Roma, Rio de Janeiro și Toronto. În România, ea va fi adusă de Fundația Eidos, în luna mai, în Piața Universității din București.