Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
“1921: Fotografia de salon. Expoziție despre fotografia de-acum un veac”, la Muzeul Național de Istorie a României

“1921: Fotografia de salon. Expoziție despre fotografia de-acum un veac”, la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în colaborare cu fotograful și designerul Octavian Bâlea, anunţă deschiderea microexpoziţiei „1921: Fotografia de salon. Expoziție despre fotografia de-acum un veac”. Aceasta va putea fi vizitată începând din 5 ianuarie, la sediul muzeului din Calea Victoriei.

Proiectul expozițional își propune să prezinte publicului un studio foto interbelic, în care se vor regăsi aparate de fotografiat, piese de mobilier, costume și obiecte de uz cotidian din colecția MNIR și din colecțiile personale ale lui Octavian Bâlea, Daniel Obreja și Sorin Mărgărit.

Piesa centrală a expoziției este un aparat de fotografiat fabricat la începutul secolului al XX-lea, în primii ani de funcționare a fabricii de tehnică fotografică din Görlitz (estul Germaniei). Acesta este un model din gama Globus, un aparat de salon, de format mare, mai precis un „Stella”.

Pe lângă descrierea tehnică a piesei, proiectul expozițional își propune să atragă atenția asupra unor aspecte precum: modul în care era percepută fotografia în perioada interbelică, statutul fotografului, rolul pe care fotografia îl avea în societatea epocii şi principalele tipuri de fotografie, procesul fizic și chimic prin care era realizată o fotografie.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de fotografii pe plăci de sticlă create de Octavian Bâlea cu aparatul foto Görlitzer Globus Stella

Microexpoziția va putea fi vizitată la MNIR, de miercuri până duminică, între orele 09,00 şi 17,00.

Curatori sunt Octavian Bâlea, Andrei Grumeza (MNIR) și Flavius Nicolae Roaită (MNIR).

Text şi foto: MNIR