Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ansamblul memorial „Ivan Patzaichin”, inaugurat la Tulcea pe 8 septembrie 2023
ansamblul memorial ivan patzaichin, faleza din tulcea

Ansamblul memorial „Ivan Patzaichin”, inaugurat la Tulcea pe 8 septembrie 2023

Ansamblul memorial care îi este dedicat multiplului campion olimpic, mondial și european la canoe Ivan Patzaichin va fi inaugurat pe faleza din Tulcea pe 8 septembrie 2023, la deschiderea oficială a Festivalului „Ivan Patzaichin”.

Finanțarea pentru proiect a fost aprobată pe 30 mai, în ședința Consiliului Local al Municipiului Tulcea, care îl realizează în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, la propunerea echipei asociației inițiate de regretatul canoist.

Memorialul va fi amplasat la capătul falezei din Tulcea, spre Sulina, în apropierea Muzeului de Artă, creând astfel o conexiune între faleză și oraș prin memoria campionului și prin lucrări de artă contemporană.

Cinci artiști și șase lucrări dedicate lui Patzaichin și influenței lui

Conceptul aparține arhitectului Teodor Frolu, iar ansamblul este opera colaborativă a cinci artiști contemporani apropiați ai lui Ivan Patzaichin (1949 – 2021), aparținând unor diferite generații.

„Columna lui Ivan”, realizată de Virgil Scripcariu, va reprezenta un reper vizibil din orice punct al falezei, inclusiv din zona Gării din Tulcea. Lucrarea va povesti despre cele mai semnificative regate ale lui Ivan Patzaichin în cei 43 de ani dedicați sportului (18 ani ca sportiv, 25 ca antrenor). Pe una dintre fețele columnei, vor fi gravate toate cursele istorice ale lui Ivan. Corespondent, pe cealaltă latură, vor fi menționați toți campionii sporturilor cu vâsle pe care Delta Dunării i-a oferit României până astăzi. Columna prezintă astfel tradiția și legendele sportului în Deltă.

În apropierea columnei se va afla „Metopa”, realizată de Mircea Cantor, artist român apreciat în întreaga lume. Cantor va crea un mozaic ce prezintă scene cheie din viața lui Ivan, omul Deltei, campionul, antrenorul și antreprenorul social. Lucrarea lui Mircea Cantor va spune „povestea lui Ivan”, cele mai importante momente din parcursul său, ca într-o bandă desenată de 12 metri, astfel încât și cei mai tineri vizitatori ai memorialului să înțeleagă mai bine evoluția și impactul lui Patzaichin.

Gyárfás Oláh, designerul brand-ului de ecodesign și tehnologie PATZAIKIN, în colaborare cu peisagistul Nicolas Triboi, amenajază „Grădinile Deltei” cu patru soiuri de salcie specifice vegetației Deltei Dunării, în spațiul liber dintre faleză și oraș.

Reputatul artist Teodor Graur este autorul a două lucrări ce completează ansamblul – „Inima așezată” din metal, care face trimitere la „inima mare a lui Ivan”, și „Valul oprit”, sugestiv pentru relația lui Patzaichin cu apa.

Artistul Dan Vezentan construiește o fânână, o lucrare cinetică, amplasată la nivelul Dunării și al pontonului. Lucrarea de artă va fi dotată cu o tehnologie inovatoare care le va permite vizitatorilor să deguste în siguranță apa provenită din Dunăre, prin filtrarea biologică a acesteia. Ideea fântânii a pornit de la o experiență avută de Patzaichin în 2018, atunci când, la Centrul de Ecoturism Rowmania din Deltă, a fost instalat un sistem asemănător de filtrare a apei. Patzaichin a declarat atunci: „Este foarte bine ca oamenii să poată bea apă din Dunăre, astfel vor înțelege mai bine de ce este atât de important să o păstreze curată”.

Ansamblul memorial „Ivan Patzaichin” reprezintă rezultatul a aproximativ doi ani de consultări și lucru în echipă.