Artiştii Suzana Fântânariu, Ştefan Câlţia şi Lilian Theil, nominalizaţi la premiile Radio România Cultural
Cea de-a XXII-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, care recompensează cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2022, va avea loc luni, 3 aprilie, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Odeon.
La categoria Arte vizuale, au fost nominalizaţi: Suzana Fântânariu pentru expoziția „Durata impură” la Calpe Gallery, Timișoara (curator, Călin Petcana), Ștefan Câlția pentru expoziția „Obiectele restaurării” la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași (curatori, Alexandra Manole și Matei Câlția), Lilian Theil pentru expoziția „O bătrână care zâmbește” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu) – Art Safari, București.
La categoria Proză sunt: Mircea Cărtărescu, pentru romanul „Theodoros”, Editura Humanitas, 2022, Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru volumul „Abraxas”, Editura Polirom, 2022, Florin Chirculescu, pentru cartea „Solomonarul”, Editura Nemira, 2022.
La categoria Poezie: Moni Stănilă, pentru cartea „Ofsaid”, Editura Nemira, 2022, Olga Ștefan, pentru „Resursa”, Casa de Editură Max Blecher, 2022, Alina Purcaru, pentru volumul „Tot mai multă splendoare”, Editura Cartier, 2022.
La categoria Artele spectacolului: Echipa Reactor de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, pentru spectacolul „Visul” de Alexa Bacanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, din cadrul proiectului Zonă de singuranță, Richard și Robert Balint, pentru rolurile tată-fiu din spectacolul „Fiul” de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, producție a Teatrului Regina Maria – Oradea, Maria Beatrice Tudor pentru proiectul „Dans Nomad”, desfășurat în județul Timiș și produs de compania independentă Unfold Motion – Timișoara.
La categoria Film au fost nominalizate producțiile: „R.M.N.”, scenariul și regia Cristian Mungiu, „Miracol”, scenariul și regia Bogdan George Apetri, „Oameni de treabă”, scenariul Radu Romaniuc & Oana Tudor, regia Paul Negoescu.
La categoria Știință nominalizările sunt: Federația Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, președinte Cezar Irimia, pentru activitatea de lobby pentru Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, Dr. Mircea Popițiu din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean din Timișoara pentru proiectul Prevasc, singura platformă online de prevenție vasculară din România, Mirela Stoeac-Vlăduți din Timișoara, pentru MV sci-art, primul centru dedicat artei contemporane și științei.
La categoria Muzică: Diana Rotaru – directorul artistic al Festivalului Internațional Meridian, Elena Mândru – pentru albumul de jazz-simfonic „Hybrid”, Jurjak (George Petroșel) – pentru albumul „Hoții de vise”, lansat în toamna anului trecut.
La categoria Educație nominalizările sunt: Viforel Dorobanțu, profesor de fizică, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, din Curcani, județul Călărași, pentru curajul si viziunea cu care vrea să transforme o școală dintr-o comunitate vulnerabilă într-o instituție modernă, Asociația AVATAR din București pentru proiectul F.U.S.I.O.N.- Facem Un Spectacol In Orașul Nostru, UiPath Foundation, pentru lansarea în România a aplicației de citit Nabu.
Foto credit: Gala RRC, Mihai Barbu