Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Capodopera „The Scream” de Edvard Munch, noua țintă a activiștilor de mediu
edvard munch, tipatul, the scream

Capodopera „The Scream” de Edvard Munch, noua țintă a activiștilor de mediu

Tabloul „Țipătul/ The Scream”, de Edvard Munch, emblematica operă care se află la Nasjonalmuseet din Oslo, a fost țintă a activiștilor de mediu.

Două persoane au încercat, fără succes, pe 11 noiembrie, să își lipească mâinile de tablou, pentru a denunța industria petrolieră din Norvegia, a anunțat poliția.

Tabloul, protejat de un geam, nu a fost deteriorat.

„Eu strig când oamenii mor!”, a subliniat una dintre cele două persoane, reținută în timpul acțiunii de gardieni. „Eu strig când politicile ignoră știința!”, a continuat cealaltă.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de multe astfel de acțiuni în mari muzee ale lumii, organizate de activiști de mediu.

Opera lui Munch, datată 1893, a devenit un simbol al angoasei existențiale. Ea arată un chip aparent uman care își tine capul între mâini, exprimând oroarea, pe un cer învolburat ca fundal.

Citiți și:

O lucrare de Andy Warhol, țintă a activiștilor de mediu din Australia

Un tablou de Monet în valoare de 110 milioane de dolari, ținta activiștilor de mediu din Germania

Tabloul „Sunflowers” al lui Van Gogh de la National Gallery, ținta activiștilor de mediu. Două persoane, puse sub acuzare

Bariere din sticlă, polițiști în civil și asigurări costisitoare – Muzeele încearcă să se apere în fața atacurilor activiștilor de mediu