Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cel mai mare concurs de portrete din Regatul Unit, diversitate în 99 de fotografii
angela christofilou portrait of britain

Cel mai mare concurs de portrete din Regatul Unit, diversitate în 99 de fotografii

Cel mai mare concurs de portrete din Regatul Unit, conceput pentru a evidenția diversitatea, și-a desemnat câștigătorii pentru anul 2022, iar printre imaginile cuprinse în palmares se regăsesc pugiliști, apicultori, preoți și artiști.

Premiul „Portretul Marii Britanii” a fost acordat pentru 99 de fotografii, la ediția din acest an a evenimentului.

martin kornacki, portrait of britain

(c) Martin Kornacki

Câștigătorii au fost anunțați de British Journal of Photography, care a condus acest eveniment recurent de la lansarea sa în 2016.

Scopul concursului a fost întotdeauna acela de a evidenția diversitatea națiunii, iar cele 99 de fotografii câștigătoare de acum fac exact acest lucru, subiecții reprezentând o gamă largă de vârste, ocupații și etnii.

rachel louise brown, portrait of britain

(c) Rachel Louise Brown

Sunt incluse fotografii cu atleți, migranți, câini, dansatori, luptători, familii – și lista poate continua. Există chiar și câteva fețe celebre, printre care actorul Alan Cumming, artistul Grayson Perry și designerul de modă Zandra Zhodes.

Condiția umană, din punct de vedere britanic

Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din cinci veterani ai industriei fotografice: Siân Addicott, directoarea Ffotogallery din Cardiff; Sabina Jaskot-Gill, curator la National Portrait Gallery; Renee Mussai, curator senior la Autograph; Martin Usborne, fondator al Hoxton Mini Press; și Misan Harriman, președinte al Southbank Centre din Londra.

gabrielle motola portrait of britain

(c) Gabrielle Motola

Harriman a declarat într-un comunicat că există o temă care leagă grupul de fotografii, altfel foarte divers – „condiția umană”.

„Toate imaginile câștigătoare au o observație nefiltrată a condiției umane dintr-un punct de vedere foarte britanic”, a explicat el, potrivit artnet.com. „Criteriul de jurizare care mi-a plăcut cel mai mult a fost curajul și intimitatea, atât din partea subiecților, cât și a fotografului, pentru a crea un portret grozav”.

Pe parcursul lunii următoare, portretele câștigătoare vor fi expuse pe ecranele digitale deținute de JCDecaux în gări, stații de autobuz și alte locuri din Marea Britanie. Cele 200 de imagini preselecționate sunt incluse într-o nouă carte publicată de Hoxton Mini Press.

Foto principală: „Coffee Mornings” (c) Angela Christofilou