Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cel mai nou monument amplasat în București, reper feminist cu sens contestatar
mare, valie export, curatorial.ro

Cel mai nou monument amplasat în București, reper feminist cu sens contestatar

Sculptura „Die Doppelgängerin” (Geamăna/ Sosia) a artistei austriece Valie Export, ce reprezintă două foarfeci deschise care se întrepătrund, orientate cu vârfurile în jos, a fost instalată pe 27 mai în fața MARe – Muzeul de Artă Recentă.

Este un monument special, comparativ cu cele care se regăsesc în București. Majoritatea sunt realiste, reprezentând oameni, acesta reprezintă obiecte. Este o sculptură ce inițiază dialog, ce poate iniția dezbatere.

Realizată în 2010, lucrarea de mari dimensiuni (460 x 200 x 200 cm, cântărind 1.200 kg) este una dintre cele cinci variante realizate din materiale diferite, răspândite în întreaga lume. Exemplarul care a intrat în colecția permanentă a MARe este al doilea din serie, fiind singurul turnat în bronz.

„Varianta în bronz «Doppelgängerin», aceasta a noastră, este o sculptură caracteristică pentru Valie Export. Ea a făcut fotografie, desen, performance, video, film, a făcut și pictură și foarte multe dintre lucrările ei sunt lucări care contestă ceva, care contestă o ordine, o ordine dată, în primul rând”, a explicat directorul muzeului, Erwin Kessler, pentru Curatorial.

El a continuat: „«Doppelgängerin» contestă două tipuri de ordine. Cum știm, foarfeca este asociată femeilor, este asociată ursitoarei care taie firul vieții, deci, este o foarfecă amenințătoare. Nu are sens să insist asupra sensului castrator al acesteia. Iar atunci când este dublă, când se reflectă în ea însăși este și mai agresivă”.

Despre agresivitate, el a menționat că este „perfect contrabalansată de grația lucrării”.

„Cred că acesta este cel mai important lucru: combinația între violența simbolică și grația efectivă, reală a acestei piesei care se sprijină absolut perfect în vârfurile lamelor sale pentru a executa un fel de coregrafie care contează vizual, într-un sens bun, iar simbolic, într-un sens contestatar”.

Sculptura, achiziționată de MARe pentru o sumă „uriașă”

MARe a cumpărat lucrarea pentru o sumă importantă, nedezvăluită de Kessler, iar ea va fi o permanență pe bulevardul Primăverii, în fața muzeului.

dezvelire sculptura valie export

Dezvelirea sculpturii create de Valie Export

Înainte de a ajunge la București, sculptura a fost expusă la Berlin, la Palais Populaire (2020 – 2021). De asemenea, Palatul Belvedere din Viena găzduiește, în mod permanent, o altă variantă executată din oțel inoxidabil.

Odată cu expoziția „VALIE EXPORT. Import”, din perioada 18 decembrie 2020 – 14 martie 2021, organizată de MARe cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, directorul muzeului a povestit că s-a îndrăgostit de această lucrare.

„Expozițiile cu artiști străini necesită 1 an, 2 ani – întâlniri, discuții, aranjări și rearanjări… În cazul lui Valie, am discutat foarte mult și ne-am văzut de două ori la Viena. Am vorbit despre artă, în general. Am trecut prin toate lucrările din atelierul său și mi-a rămas la suflet… Mi-a rămas în cap de la Belvedere foarfeca. Arată foarte bine acolo. Arată foarte bine foarfeca lor în oțel inoxidabil și, când am văzut varianta în bronz, mi-am dat seama că ceva… Bronzul acesta cu nuanța lui puțin gălbuie, împreună cu maroniul cărămizilor noastre se potrivesc inefabil. Am simțit inefabilul acesta în acel moment. Evident că nu i-am spus nimic, pentru că știam că – nu vorbesc despre sume, dar vă dați seama că sunt uriașe. După expoziție, am rămas în discuții și, la un moment, după ce lucrarea a mers spre Basel și s-a ajuns la discuția aceea serioasă. Am bătut palma”.

Este proprietate privată, instalată pe o proprietate privată. „Să sperăm să trăim noi cât va trăi ea”, a adăugat Kessler.

Cine este Valie Export

Născută la Linz, pe 17 mai 1940, Valie Export este una dintre principalele figuri ale avangardei și ale artei feministe austriece și europene.

Autoare a unor lucrări – sculptură, fotografie, film, video, performance și instalație – care au schimbat modurile de creație și de percepție publică a artei angajate și cu miză socială, ea este unul dintre artiștii austrieci cei mai expuși si cei mai discutați în întreaga lume.

Credit foto: curatoria.ro