Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Creații gonflabile Kusama, la deschiderea celui mai scump centru de artă din Regatul Unit din ultimii 20 de ani
aviva studios factory international, manchester, uk. iunie 2023 © pawel paniczko

Creații gonflabile Kusama, la deschiderea celui mai scump centru de artă din Regatul Unit din ultimii 20 de ani

O expoziție cu creații gonflabile Kusama a inaugurat Aviva Studios din Manchester, în valoare de 210 de milioane de lire sterline, cel mai scump centru pentru arte din Marea Britanie de la Tate Modern încoace.

Aviva Studios este noul sediu al Factory International, care organizează renumitul Manchester International Festival, aclamată bienală.

Sculpturile gonflabile ale artistei japoneze Yayoi Kusama – o cameră cu tentacule, un dovleac uriaș și obiecte kawaii gigantice, toate acoperite cu buline – au „botezat” noul Aviva Studios, centru de artă cu suprafață de 13.935 de metri pătrați și reprezintă cea mai mare investiție culturală din Marea Britanie din ultimele două decenii.

„You, Me and the Balloons”, cu 11 lucrări, este prezentată ca fiind cea mai mare expoziție de sculpturi gonflabile a lui Kusama. În plus, servește ca „avanpremieră” a clădirii. Vernisajul a coincis cu startul ediției din 2023 a festivalului, care se desfășoară în tot orașul până la 16 iulie.

Expoziția lui Yayoi Kusama va fi deschisă până pe 28 august.

manchester festival, kusama, © david levene

„Life of the Pumpkin Recites, All About the Biggest Love for the People” (2019), Manchester International Festival 2023, „Yayoi Kusama – You, Me and the Balloons” la Aviva Studios © David Levene

Aviva Studios – Buget și termen limită depășite. Valoare economică de 1,4 mld £

Construcția centrului a durat aproximativ 10 ani (de când a fost anunțată pentru prima dată, în 2014), o întârziere de patru ani față de programul inițial, potrivit BBC. De asemenea, a fost depășit bugetul cu 100 de milioane de lire sterline. Lucrările la clădirea proiectată de Ellen van Loon de la arhitecții OMA sunt încă în desfășurare și se așteaptă ca ea să fie complet finalizată în octombrie, pentru deschiderea oficială.

Este așteptat ca centrul să ofere mai mult decât artă. Având în vedere că jumătate din costurile de capital ale clădirii provin de la Consiliul Municipal Manchester, se așteaptă ca Aviva Studios să ofere 1.500 de locuri de muncă și să aducă o valoare economică de 1,4 miliarde de lire sterline în economia orașului, a declarat liderul consiliului, Bev Craig.

Factory International, care ar trebui să funcționeze cu un buget anual de 30 de milioane de lire sterline, finanțat din fonduri guvernamentale, sponsorizări, parteneriate și vânzări de bilete, a planificat deja aproximativ 20 de evenimente majore pentru noul său sediu permanent în următorii doi ani. Echipa festivalului își face deja planuri pentru edițiile din 2025 și 2027. Directorul artistic și directorul executiv al Factory International este John McGrath.

Fotografie principală © Pawel Paniczko