Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  De la pânză la marile ecrane – Incursiuni în viețile tumultuoase ale artiștilor (III)
umbra lui caravaggio

De la pânză la marile ecrane – Incursiuni în viețile tumultuoase ale artiștilor (III)

Viețile multor mari artiști ai lumii sunt demne de a fi transpuse în film. De la genii la artiști aflați la început de drum, cu demonii interiori de explorat în lungmetraje care au beneficiat de interpretări pe măsură.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 – 1610)

Stilul de viață al lui Caravaggio – care implica băutură, lupte de stradă, aventuri cu modelele sale – a fost prezentat de două ori: în „Caravaggio” (1986) al lui Derek Jarman, apoi în „L’ombra di Caravaggio” (2022), realizat de actorul și regizorul Michele Placido.

În primul, a fost interpretat de Dexter Fletcher și Nigel Terry, la diferite vârste, iar din distribuție fac parte Tilda Swinton și Sean Bean.

„Umbra lui Caravaggio / L’ombra di Caravaggio” îi are protagoniști pe Riccardo Scamarcio, Louis Garrel, Isabelle Huppert și Micaela Rammazotti. Într-un peisaj italian din secolul al XVII-lea, lungmetrajul prezintă un fragment din viața renumitului pictor italian – investigat de Vatican pentru arta sa subersivă și contrară moralei Bisericii.

Johannes Vermeer (1632 – 1675)

Filmul „Girl With the Pearl Earring” din 2003, semnat de Peter Webber, a imaginat întâlnirea dintre Vermeer (jucat de Colin Firth) și subiectul celebrului său portret în ulei – o tânără servitoare care lucrează în casa pictorului și devine asistentă și model. Ea este interpretată de Scarlett Johansson. Filmul a fost nominalizat la trei categorii ale premiilor Oscar – costume, scenografie și imagine.

Dora Carrington (1893 – 1932)

Artista britanică Dora Carrington, asociată Bloomsbury Group, este interpretată de Emma Thompson în „Carrington” (1995), de Christopher Hampton. Filmul este centrat pe relația ei cu scriitorul Lytton Strachey, jucat de Jonathan Pryce.

Pablo Picasso (1881 – 1973)

Maestrul spaniol Pablo Picasso este portretizat de Anthony Hoopkins în „Surviving Picasso” (1996), regizat de James Ivory. Povestea este spusă însă din perspectiva pictoriței Françoise Gilot (jucată de Natascha McElhone), care a petrecut zece ani alături de artist, căruia i-a dăruit doi copii. Picasso este prezentat ca fermecător și crud, inspirat și plin de defecte. Julianne Moore este Dora Maar, iar Joss Ackland este Henri Matisse.

Mai aplicat este prezentat artistul într-un capitol al serialului „Genius” din 2018. O serie care relatează mai direct viața și epoca artistului, fără a ocoli eșecurile sale personale. Este jucat aici de Antonio Banderas.

Salvador Dalí (1904 – 1989)

Robert Pattinson și Ben Kingsley se numără printre actorii care l-au interpretat de-a lungul timpului pe suprarealistul spaniol Salvador Dalí.

Primul a fost protagonistul filmului „Little Ashes” (2008), de Paul Morrison, care îl urmărește pe un tânăr Dalí în timp ce își croiește drum prin scena studențească boemă din Madrid.

Al doilea l-a jucat în „Dalíland” (2022), de Mary Harron. Un Dalí mai în vârstă, care pregătește în 1973 o expoziție la New York.

„Daaaaaalí!” (2024), de Quentin Dupieux, are în centru un tânăr jurnalist francez care se întâlnește în mod repetat cu Salvador Dalí pentru un proiect de film documentar ce nu ajunge niciodată să fie filmat. Comedie absurdă în care cinci actori – Edouard Baer, Gilles Lellouche, Jonathan Cohen, Pio Marmai și Didier Flamand – îl interpretează pe artist la diferite vârste.

Robert Mapplethorpe (1946 – 1989)

Robert Mapplethorpe, unul dintre cei mai influenți fotografi americani, este portretizat de Matt Smith în filmul din 2018 regizat de Ondi Timoner.

În „Mapplethorpe”, capitolele-cheie ale vieții fotografului sunt revizitate: relația lui cu cântăreața și compozitoarea Patti Smith, descoperirea aparatului Polaroid, întâlnirea cu Sam Wagstaff, mecena și partenerul său de viață.

Fotografie principală: cadru din „L’ombra di Caravaggio”