Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dealerul de artă din Florida care vindea falsuri Warhol și Banksy a pledat „vinovat”
judge,gavel,with,justice,lawyers,having,team,meeting,at,law

Dealerul de artă din Florida care vindea falsuri Warhol și Banksy a pledat „vinovat”

Daniel Elie Bouaziz, comerciant de artă din Palm Beach, a pledat vinovat de vânzarea unor opere de artă Andy Warhol contrafăcute, potrivit unor documente depuse recent la tribunal, scrie artnews.com.

În primăvara anului 2022, agentul special Marc A. Gervasi, din cadrul echipei FBI pentru infracțiuni în domeniul artei, a depus o plângere la Tribunalul Districtual din sudul Floridei în care a prezentat concluziile investigației sale privind afacerile lui Bouaziz.

Gervasi îl suspecta pe Bouaziz că a vândut lucrări falsificate ale unor artiști precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring și Banksy din cele două galerii ale sale din Palm Beach, Danieli Fine Art și Galerie Danieli, către cel puțin șase persoane.

Investigația, făcută sub acoperire

În timpul investigației, ofițerii au lucrat sub acoperire și au cumpărat o lucrare falsă de la Bouaziz pentru 25.000 de dolari, un print „Superman”.

Pe spatele imprimării se afla o ștampilă de la Carnegie Museum of Art; Bouaziz ar fi pus-o acolo pentru ca lucrarea să pară autentică. Gervasi a declarat că a verificat la Fundația Andy Warhol și la Muzeul Carnegie și a constatat că muzeul nu era autorizat să producă și să distribuie printuri în ediție „Superman” și se pare că nu a făcut acest lucru.

Gervasi și agenții sub acoperire au continuat să cumpere lucrări de la Bouaziz. De fiecare dată, Bouaziz ar fi furnizat dovada autenticității acestora și a promis că agenții sub acoperire obțineau prețuri bune. Dealerul pretindea adesea că a procurat lucrările de la un milionar german care locuia în Peru și de la galerii și case de licitații de renume.

De fiecare dată, Gervasi și agenții sub acoperire documentau piesele și documentele de proveniență aferente și descopereau că acestea erau false. În ultima lor înscenare, la sfârșitul anului 2021, echipa Art Crime a fost de acord să achiziționeze o colecție de lucrări de Basquiat, Haring, Banksy și Georgia O’Keeffe pentru 22 de milioane de dolari. Echipa i-a dat lui Bouaziz un avans în Bitcoin. În această colecție era inclusă o lucrare a lui Basquiat pe care Bouaziz o vindea cu 12 milioane de dolari. Gervasi a descoperit că Bouaziz a cumpărat exact acea lucrare de pe un site de licitații pentru 495 de dolari.

Sentința, la finalul lunii mai

În plus, Bouaziz se află în America cu o viză B-2, sau viză de turist, ceea ce înseamnă că nu are voie să deruleze afaceri în SUA.

Săptămâna aceasta, Bouaziz a pledat vinovat la o acuzație de spălare de bani, făcând referire la o vânzare de lucrări Warhol contrafăcute unei victime anonime. Bouaziz a primit un avans de 200.000 de dolari, pe care l-a transferat apoi în alte conturi.

Instanța a fost de acord să renunțe la alte 16 capete de acuzare, iar Bouaziz va fi condamnat pe 30 mai.