Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
„Diego y yo”, de Frida Kahlo, cel mai scump tablou al unui artist latino-american vândut la licitație

„Diego y yo”, de Frida Kahlo, cel mai scump tablou al unui artist latino-american vândut la licitație

„Diego y yo”, autoportret semnat de Frida Kahlo, a devenit cel mai scump tablou al unui artist latino-american vândut vreodată la licitație, după ce a fost adjudecat pe 16 noiembrie, la Sotheby’s, contra sumei de 34,88 de milioane de dolari.

Autoportretul pictat în 1949, în care pe fruntea artistei apare figura soțului ei, Diego Rivera, a fost estimat de casa de licitații la 30 de milioane de dolari, fiind cea mai valoroasă lucrare de artă latino-americană scoasă vreodată la vânzare public.

Tabloul a fost cumpărat de Eduardo F. Cosantini, fondatorul unui muzeu în Argentina, potrivit New York Times.

Kahlo, considerată emblemă a artei moderne, transpune în acest tablou relația tumultuoasă cu Rivera, faimos artist mural, pe care l-a cunoscut în 1922, când ea avea 15 ani, iar el 36 de ani. S-au căsătorit în 1929, după ce s-au reîntâlnit cu un an înainte.

„Diego y yo” a fost creat într-o perioadă mai puțin bună a celui de-al doilea mariaj al lor, când Rivera avea o relație cu actrița María Félix, prietenă a Fridei Kahlo. Aventura lui a devenit un scandal public, ziarele vremii relatând că Rivera plănuia să se căsătorească cu Félix de îndată ce obținea al doilea divorț de Kahlo.

Cel mai recent, autoportretul a fost vândut la aceeași casă de licitație, în 1990. Atunci a fost adjudecat contra unei sume de 1,4 milioane de dolari, iar Kahlo a devenit primul artist latino-american vândut pentru mai mult de 1 milion de dolari la o licitație.

Recordul actual pentru o lucrare a ei este de 8 milioane de dolari, stabilit în 2016 pentru „Two Nudes in a Forest”. A fost record pentru un artist latino-american până în 2019, când „The Rivals” al lui Rivera a fost vândut la Christie’s pentru 9,76 de milioane de dolari.

Magritte, Picasso și Monet, în licitația de 282 de milioane de dolari

În licitația de artă modernă de la New York au fost adjudecate lucrări semnate, între alții, de René Magritte, Pablo Picasso, Claude Monet și Diego Rivera.

„Le droit chemin” și „Cinéma bleu”, de Magritte, au fost vândute pentru 7,5 milioane de dolari, respectiv 1,3 milioane de dolari.

Tabloul „Tête de femme” al lui Picasso a fost vândut pentru 5,54 milioane de dolari, aproximativ dublu față de estimare, la fel și sculptura „La chouette”, pentru 3,89 miliane de dolari. „Portrait de Dora Maar” a obținut 1,26 milioane de dolari, un preț cu puțin peste estimarea minimă.

claude monet, coin du bassin aux nympheas

Claude Monet, „Coin du bassin aux nymphéas”

„Coin du bassin aux nymphéas”, de Monet, a fost vândut pentru 50,8 milioane de dolari, iar în licitație au fost prezente alte trei lucrări ale maestrului francez: „Antibes vue de la Salis” (13,3 milioane de dolari), „La Berge à Lavacourt, neige” (3,04 milioane de dolari) și „Saules au soleil couchant” (8,99 milioane de dolari).

Mult peste estimări au fost adjudecate și „L’Àngelus”, de Salvador Dalí, la 10,7 milioane de dolari, „Sunrise in Åsgårdstrand”, de Edvard Munch, la 5,3 milioane de dolari, „Portrait d’une jeune fille”, de Joan Miró, la 6 milioane de dolari, „Jeune fille à la corbeille de fleurs”, de Pierre-Auguste Renoir, la 12,9 milioane de dolari.

„Nature morte aux trois citrons jaunes” al lui Diego Rivera a fost estimat la cel mult 2,5 milioane de dolari și a fost vândut pentru 3,28 de milioane de dolari.

Totalul obținut în licitație a fost de 282,2 milioane de dolari.

Credit foto: Sotheby’s