Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziţie “Georges Braque: The Poetry of Things”, la Bernard Jacobson Gallery
braque

Expoziţie “Georges Braque: The Poetry of Things”, la Bernard Jacobson Gallery

Este prima expoziţie solo a celui ce este considerat inventatorul cubismului, în Londra, din 1997 şi va fi deschisă până pe 23 decembrie.

Cei interesaţi pot admira astfel 17 picturi realizate între 1922 şi anii ’50.

Născut într-o familie de pictori-decoratori, Georges Braque a cunoscut arta de la o vârstă fragedă. După ce s-a mutat de la Paris la Le Havre, a învăţat tehnici artistice în familie şi şi-a rafinat stilul la diverse cursuri, unde a întâlnit colegi precum Raoul Dufy şi Othon Friesz, alături de care a aderat la mişcarea fauvistă, pentru scurt timp.

A simţit nevoia de a picta într-o manieră diferită decât cea practicată în epoca lui, o manieră care să facă o prioritate din compoziţie, structură şi perspectivă. Această orientare l-a dus către cubism, care a fost marea inovaţie în arta plastică de după Renaştere. Alături de Pablo Picasso, a făcut din cubism un adevărat fenomen.

Mult după aceasta, atenţia sa ca artist s-a centrat asupra compoziţiilor abstracte din punct de vedere spaţial. În anii ’60 a fost numit unul dintre cei mai mari artişti ai secolului, iar în 1961 a avut prima expoziţie a unui artist în viaţă, la Luvru, expoziţie intitulată “L’Atelier de Braque”.

De altfel, la moartea lui Braque, în 1963, la solicitarea lui André Malraux, atunci ministru al Culturii, au fost organizate funeralii naţionale, în curtea muzeului.