Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Fata cu oglindă”, de Grigorescu, în fruntea adjudecărilor Licitației de Iarnă. Câlția, record absolut al artistului
fata cu oglindă nicolae grigorescu

„Fata cu oglindă”, de Grigorescu, în fruntea adjudecărilor Licitației de Iarnă. Câlția, record absolut al artistului

Topul adjudecărilor Licitației de Iarnă, organizată marți de Artmark, de este condus de pictorul național Nicolae Grigorescu, a cărui micuță operă „Fata cu oglindă” a fost adjudecată pentru 70.000 de euro.

Maestrul de la Câmpina este urmat de Ion Țuculescu, a cărui operă „Ocean brun” a fost cumpărată în final pentru 50.000 de euro.

Record absolut al artistului Ștefan Câlția

vânzătorul de pește Ștefan câlția

„Vânzătorul de pește” – Ștefan Câlția

Potrivit casei de licitații, un rezultat impresionant pentru segmentul de artă contemporană l-a înregistrat pictorul Ștefan Câlția cu lucrarea „Vânzătorul de pește”, care a fost adjudecată pentru 41.000 de euro, record absolut al artistului într-o licitație.

reverie de iarnă felix aftene

„Reverie de iarnă” – Felix Aftene

Tot la capitolul artă contemporană, lucrarea „Reverie de iarnă” semnată de pictorul Felix Aftene a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, pornind în licitație de la doar 5.000 de euro, de asemenea record de autor pentru Aftene.

O adjudecare impresionantă, ce a oferit un spectacol rar, a fost cea a operei „România descătușată”, semnată de pictorul pașoptist Gheorghe Tattarescu și care a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, la dublul maximei estimării. Opera care prezintă subiectul alegoric al României Moderne a avut prețul de pornire de 6.000 de euro, fiind licitată de 16 pasionați de istorie și artă.

Alte câteva recorduri de autor s-au înregistrat în licitația de ieri seară, pentru artiști de patrimoniu, precum Gheorghe Ionescu Sin cu a sa splendidă operă „Nud în atelier” din 1926, care a fost adjudecată pentru 7.500 de euro, respectiv Jean Neylies, pictor francez naturalizat în România la începutul secolului trecut, ori Dem Iordache, pentru o caldă colorată Veneție.

Aproape 1 milion de euro și o rată de adjudecare de 85% – sunt rezultatele sesiunii desfășurate marți, la Casa Artmark.

Evenimentul a fost dedicat numelor mari ale artei românești – Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady sau Nicolae Vermont, confirmând puterea pieței de artă de patrimoniu, respectiv interesul în creștere al colecționarilor pentru valorile culturale consacrate.

Rezultatele Licitației de Iarnă dovedesc continuarea trendului de creștere a pieței românești de artă, implicit interesului colecționarilor și investitorilor pentru segmentul artei de patrimoniu, al artiștilor istorici, expuși în muzeele din România, dar și pentru artiștii momentului.

Foto credit: Artmark