Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Isabel Quintanilla, exponent al realismului contemporan
isabel quintanilla, window with rain, 1970 © isabel quintanilla. vegap, madrid, 2024

Femei în artă – Isabel Quintanilla, exponent al realismului contemporan

Isabel Quintanilla, figură cheie a realismului contemporan, s-a remarcat în Spania drept unul dintre cei mai importanți artiști ai mijlocului secolului XX, iar Germania a fost țara unde ea a găsit recunoașterea deplină.

Quintanilla (1938 – 2017) a trăit și a lucrat într-o perioadă în care, în Spania, artistele nu aveau statutul și recunoașterea acordate omologilor masculini, subiect abordat de ea în declarații publice, cu scopul de a apăra semnificația operei ei și a colegelor sale.

Pictorița, născută la Madrid în 1938, a făcut parte din grupul artistic format din prieteni alături de Antonio Lopez și Francisco López Hernández. În 1953, a început cursurile la Escuela Superior de Bellas Artes, finalizându-le cu succes șase ani mai târziu. În acea perioadă i-a cunoscut pe cei doi, scrie rtve.com, iar între ei s-a legat o prietenie care i-a fost sprijin artistic și personal important de-a lungul întregii vieți.

În 1960, Quintanilla a obținut o bursă ca asistent de desen la Institutul Beatriz Galindo. La scurt timp, s-a căsătorit cu sculptorul Francisco López Hernández și s-au mutat la Roma timp de patru ani. López Hernández a murit la începutul lui 2017 și, odată cu el, grupul artiști care au trăit și au lucrat la Madrid începând cu anii 1950, uniți atât de legătura formării și a muncii lor, cât și de relațiile personale.

ventana, 1970, isabel quintanilla, galería brockstedt, berlín

Isabel Quintanilla, Ventana, 1970 (c) Brockstedt Galerie Berlin

Isabel Quintanilla a absolvit în 1982 Arte Plastice la Universitatea Complutense din Madrid. A împărtășit cu soțul ei viziunea realistă și discursul asupra vieții, ambii aparținând așa-numitei „Școli Realiste din Madrid/ Escuela realista de Madrid”, și legătura cu Școala de Arte Frumoase din San Fernando, piesă fundamentală în istoria recentă a artei spaniole.

Prima ei expoziție individuală a avut loc la Caltanissetta, în Palermo (Italia), țară în care a revenit cu lucrări în mai multe rânduri. În Spania, picturile ei sunt expuse în mai multe galerii din Madrid, precum Edurne, Egam, Leandro Navarro și Centro Cultural Conde Duque și la Fundación Rodríguez Acosta din Granada, printre altele.
Anul acesta, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza va inaugura, în iunie, prima sa retrospectivă dedicată unei artiste spaniole – „Isabel Quintanilla – Realismul intim”.

isabel quintanilla, the telephone, 1996 © isabel quintanilla. vegap, madrid, 2024

Isabel Quintanilla, The Telephone, 1996 © Isabel Quintanilla. VEGAP, Madrid, 2024

Ea a avut mai multe expoziții personale în Germania, la Frankfurt (Galeria Meyer-Ellinger), Hamburg (Galeria Brockstedt) și Darmstadt (Darmstadt Kunsthalle), și a participat la expoziții de grup organizate de galeria Malborough din Londra, Muzeele Prado și Thyssen-Bornemisza.

Lucrări create de Isabel Quintanilla se află și la Baltimore Museum of Art, National Galerie din Berlin, Hamburger Kunsthalle, Museum Athenaeum din Helsinki, Colección de Arte del Banco de España (Madrid), Bayerische Saatsgemäldesammlung (München), Neues Museum (Nürnberg), Museo de Sabiñánigo, Staatsgalerie Stuttgart și Hirshhorn Museum and Sculpture Garden (Smithsonian Institution) din Washington DC.

Fotografie principală: „Window with Rain”, 1970 © Isabel Quintanilla. VEGAP, Madrid, 2024