Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femeile impresioniste celebrate la Galeria Națională din Dublin
national gallery ireland

Femeile impresioniste celebrate la Galeria Națională din Dublin

Galeria Națională din Dublin dedică, din 27 iunie, o expoziție femeilor impresioniste, cu aproximativ șaizeci de lucrări realizate de patru artiste, pentru a marca 150 de ani de la naşterea acestei mișcări artistice.

În aprilie 1874, prima expoziție impresionistă a fost deschisă la Paris, în atelierul fotografului Nadar. Printre cei mai cunoscuți reprezentanți ai acestei mișcări s-au numărat Monet, Manet, Renoir și Cézanne, cărora li s-au adus numeroase omagii în întreaga lume cu ocazia acestei aniversări.

În ceea ce privește National Gallery din Dublin, aceasta a dorit „să se concentreze asupra a patru mari pictori care au primit mult mai puțină atenție în epoca lor, pentru că erau femei”, a explicat pentru AFP Claire Campbell, directoarea muzeului.

Sunt expuse lucrări semnate de Berthe Morisot (1841-1895), Eva Gonzales (1849-1883) și Marie Bracquemond (1840-1916), precum și de Mary Cassatt (1844-1926).

„Ele ne arată semnificația impresionismului. Este vorba despre lumină. Este vorba despre culoare, dar și despre familie și relații apropiate. Iar pentru aceste femei, este vorba și despre înfrățire”, potrivit lui Claire Campbell.

Femeile artist nu aveau acces la spațiile publice precum colegii lor bărbați, a subliniat curatoarea Janet McLean.

„Ele nu puteau merge în baruri sau cafenele și să picteze oameni în acele locuri. Așa că o mare parte din lucrările lor sunt realizate în intimitatea caselor și grădinilor, cu membri ai familiei pe post de modele”, a explicat ea.

Printre capodoperele expoziției se numără tabloul în care este reprezentată fiica lui Berthe Morisot care își privește bona cum coase, împrumutat de Minneapolis Institute of Art din Statele Unite.

Expoziția, care va fi deschisă până la 6 octombrie, a fost concepută în colaborare cu Muzeul de Artă Ordrupgaard din Danemarca, unde a fost prezentată la începutul acestui an. Ea reunește lucrări din colecții publice și private din Europa și Statele Unite.

Foto credit: Nationalmuseum Stockholm, Berthe Morisot, „In the Bois de Boulogne”, 1879