Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Frescele de secol XVI descoperite recent la Palatul Monaco, restaurate – galerie foto
fresca palatul monaco

Frescele de secol XVI descoperite recent la Palatul Monaco, restaurate – galerie foto

Reședința oficială a prințului suveran de Monaco, ridicată în 1191 ca fortăreaţă genoveză, a fost casa familiei Grimaldi din 1297. Generații mai târziu, în 2015, a fost făcută o descoperire neobișnuită: în Galerie d’Hercule au fost găsite rămășițele unor fresce ce înfățișează cele 12 munci ale lui Hercule (precum și nașterea și moartea acestuia) care datează probabil din secolul al XVI-lea.

palais de monaco

Primul pas a fost restaurarea Galeriei d’Hercule, loggia de la intrarea bine păzită, dar somptuoasă, și care este accesibilă printr-o scară dublă somptuoasă din secolul al XVII-lea. O fotografie din 1864 este singura înregistrare a modului în care ar fi putut arăta unele dintre aceste fresce.

În secolul al XIX-lea, artiștii Philibert Florence și Jean-Baptiste Carbillé – care lucrau separat la bolțile și, respectiv, la lucarnele Galeriei – au fost probabil primii care au pictat peste ele, creând noi fresce în același spirit ca al originalelor. Apoi, în 1962, Mauro Pellicioli și Leone Lorenzetti au avut intenția de a anula munca predecesorilor lor și de a restaura frescele, dar au sfârșit prin a crea în schimb noi picturi murale. Fiecare restaurare a sfârșit prin a o sărăci pe cea anterioară.

Restaurarea apartamentelor prinţului Albert al II-lea

palatul princiar monaco

Cea mai nouă restaurare, dezvăluită la începutul acestui an și deschisă până la 15 octombrie, se află în centrul unui Palat de Monaco reîmprospătat, care a inclus, de asemenea, o restaurare a apartamentelor prințului Albert al II-lea și o întreagă regândire a palatului.

Apartamentele s-au redeschis pentru public în aprilie, în timp ce restaurarea unor încăperi continuă. O schimbare semnificativă este modul în care vizitatorii intră și ies din palat. În loc să facă turul dintr-o parte în alta a reședinței, aceștia vor intra acum pe ușa centrală care duce din Galerie d’Hercule în Chambre d’Europe și în restul palatului. De asemenea, camerele palatului au fost recent redenumite cu referire la iconografia lor din secolul al XVI-lea.

galerie hercule palat monaco

Șapte dintre cele treisprezece fresce originale au fost descoperite doar sub straturile de vopsea datând din anii ’60. Pentru restauratori, provocarea a fost cum să armonizeze fațada, mai ales că standardele actuale impun ca orice intervenție să fie reversibilă.

În locurile în care nu au rămas fresce originale, pictura a fost realizată pe panouri de aluminiu detașabile. În ultimii opt ani, echipa de restaurare a dezvoltat 14 nuanțe de vopsea pe bază de apă, rezultatul a numeroase teste pentru a se asigura că aceste tonuri vor fi compatibile cu fundația minerală a frescelor. (Formula include pigmenți zdrobiți cu gumă arabică și elemente de liant cu glicerină vegetală).

Proiect extins

Diferențele subtile dintre vechi și nou sunt sesizabile pentru observatorii atenți; acest lucru este intenționat, potrivit lui Marion Jaulin, șeful echipei de conservare: „În acest fel, vizitatorii știu exact ce este original și ce nu este”.

restaurare2

În timpul restaurării Galeriei lui Hercule, proiectul a fost extins pentru a include și alte părți ale palatului.

În 2016, o bucată de grund a căzut de pe peretele din Chambre d’Europe (numită atunci Salon Matignon), dezvăluind o bandă de culoare verde cu un punct roșu în centru, care nu se potrivea cu decorul Belle Epoque al camerei.

restaurare palat monaco

Pentru a descoperi ceea ce se afla dedesubt, stratul din secolul al XIX-lea a trebuit să fie îndepărtat, dar de data aceasta restauratorii au decis să păstreze aproximativ șapte dintre figurile frescei de mai târziu, transferându-le pe ipsos. (Aceasta este o soluție temporară până când vor găsi un material mai potrivit pentru a le susține). În mijlocul tavanului se afla o reprezentare a Europei răpită de Jupiter sub înfățișarea unui taur, deși scena este incompletă. Atunci când nu au fost suficiente detalii rămase pentru a completa o astfel de scenă, echipa de restaurare a evidențiat pur și simplu contururile personajelor și le-a colorat cu o nuanță mai deschisă de roșu decât fundalul frizei – un fel de joc de umbre, potrivit echipei.

Aceeași abordare s-a aplicat, probabil, și în cazul Camerei cu alcov de marmură (fosta Cameră Louis XIII), dedicată lui Belerofon, unul dintre cei mai mari ucigași de monștri din mitologia greacă, cunoscut pentru capturarea calului înaripat Pegasus. În prezent, schelele se întind până la tavan, deoarece procesul de restaurare, care se estimează că va dura doi ani, se află încă într-un stadiu incipient. Principala preocupare pentru întregul proiect a fost aceea de a nu confunda suprapictura cu originalul.

fresca2

În aceeași încăpere, care fusese împărțită în două la un moment dat, echipa Palatului a descoperit un alcov care conținea încă un tavan din secolul al XVI-lea – deși acesta fusese ascuns, în secolul al XVII-lea, de un tavan mai jos, nu de o suprapictură.

Achiziţii recente, expuse publicului

Prinții de Monaco au fost dintotdeauna iubitori de artă, deși o parte din averile lor au fost împrăștiate în întreaga lume după Revoluția Franceză din 1789. În urmă cu aproximativ 15 ani, prințul Albert al II-lea a decis să recompună colecțiile palatului. La început un efort privat, el a acceptat în cele din urmă să împărtășească aceste achiziții recente cu publicul, inclusiv „The Israelites in the Desert” de Jacopo Bassano (1510-1592) și „The Assembly of Gods” de Orazio de Ferrari (1606-1657), care a fost atribuită la un moment dat lui Charles Le Brun și care a revenit acum la locul său de odinioară în Anticamera verde.

În schimb, un tablou de David Teniers cel Tânăr, care a aparținut lui Jacques I, duce de Valentinois din 1716 până în 1733 și prinț de Monaco din 1731 până în 1733, a apărut pe neașteptate la TEFAF din Maastricht într-un an. „Atunci când nu reușim să găsim o piesă lipsă, o înlocuim în spiritul operelor pe care colecția le deținea”, a declarat Thomas Fouilleron, şeful arhivelor palatului. „Pentru a ne apropia de ceea ce a fost odată, există întotdeauna opțiunea unei expoziții cu împrumuturi de la diverse instituții”. Picturile de pe pereți au fost curățate ca și cum nu ar fi trecut timpul.