Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grigorescu, Tonitza și Ciucurencu, în licitație la Alis
tonitza, peisaj de campie, alis

Grigorescu, Tonitza și Ciucurencu, în licitație la Alis

Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Jean Al.Steriadi, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Alexandru Ciucurencu și Ion Theodorescu-Sion sunt artiști reuniți în licitația Alis din 18 februarie.

Licitația cuprinde 57 de loturi, iar cel mai mare preț de pornire îl are „Ghiocel”, ulei pe pânză lipită pe carton de Nicolae Grigorescu.

Lucrarea are dimensiuni de 35 x 25.5 cm, e nesemnată și, potrivit specificațiilor casei de licitații, a participat la expoziția Nicolae Grigorescu de la Muzeul de Artă R.S.R în perioada 1984 – 1985 și a făcut parte din colecția Constantin Bâlă. Va fi vândută pornind de la 125.000 de lei.

ghiocel, nicolae grigorescu, alis

Ghiocel, de Nicolae Grigorescu (c) Alis

Peisaj de câmpie” (1916 – 1920), ulei pe carton de Nicolae Tonitza, va fi licitat de la 25.000 de lei, la fel și „Cheiul Dâmboviței” (1946), ulei pe carton de Jean Al.Steriadi care a făcut parte din colecția Bâlă.

Vânzarea pentru peisajul „Satul văzut de sus”, ulei pe carton de Corneliu Michăilescu, lucrare restaurată, va porni de la 22.000 de lei.

Pictura „Țăran cu vulpe”, ulei pe carton din aceeași colecție Bâlă, expusă în retrospectiva Rudolf Schweitzer Cumpăna de la Muzeul de Artă al R.S.R. în 1986, este scoasă la vânzare de la 20.000 de lei, în timp ce „Dunărea la Tulcea” (1955), ulei pe carton de Alexandru Ciucurencu, de la 18.000 de lei. Cumpăna mai este prezent în licitație cu uleiul „Pe gânduri în fața casei”, a cărui vânzare va porni de la 5.500 de lei.

ciucurencu, dunărea la tulcea, alis

Dunărea la Tulcea, de Alexandru Ciucurencu (c) Alis

Portretul „Țăran din Abrud”, ulei pe carton de Ion Theodorescu-Sion, se numără printre cele mai valoroase loturi, cu preț de pornire de 12.000 de lei.

În licitație mai apar, printre alții, Nicolae Vermont („Țărancă în iarbă”, ulei pe lemn, de la 8.500 de lei), Cecilia Cuțescu Storck („Casă în grădina palatului Cotroceni”, ulei pe pânză, de la 4.500 de lei) și Lucian Grigorescu („Nud cu prosop”, ulei pe carton, de la 10.000 de lei).

Segmentul Artiști în viață al licitației cuprinde opt loturi, între care „Surorile”, cromolitografie de Samuel Brisse, pornind de la 1.200 de lei, „Lipscani”, ulei pe pânză de Eugen Raportoru, de la 1.700 de lei, și „Natură moartă cu melc”, ulei pe pânză lipită pe carton de Petre Velicu, pornind de la 3.500 de lei.

Fotografie principală: „Peisaj de câmpie”, de Nicolae Tonitza (c) Alis