Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  San Francisco Art Institute a fost închis din lipsă de fonduri; Viitorul operei murale semnate de Diego Rivera urmează să fie stabilit
diego rivera

San Francisco Art Institute a fost închis din lipsă de fonduri; Viitorul operei murale semnate de Diego Rivera urmează să fie stabilit

San Francisco Art Institute, o instituţie veche de 151 de ani, a fost închis din lipsă de fonduri iar viitorul frescei din clădire, creată de Diego Rivera în acest loc, în 1931, urmează să fie stabilit, informează Artnet.com.

Ultima speranţă a acestui institut venea de la Universitatea din San Francisco. Reprezentanţii acestei universităţi au renunţat la oferta pe care o înaintaseră în acest sens, încă din ianuarie, anul acesta.

Potrivit unei declaraţii oficiale a personalului universitar, închiderea San Francisco Art Institute este „o pierdere pentru întreaga lume artistică”.

Fresca semnată de Diego Rivera – sub semnul întrebării

Respectiva operă murală rămâne în posesia San Francisco Art Institute, deşi clădirea în care se află aceasta este proprietatea Universităţii din California. Proprietatea legală asupra operei ar fi pierdută dacă Institutul renunţă benevol sau nu mai plăteşte chirie proprietarului clădirii.

De altfel, reprezentanţii Institutului au încercat să vândă fresca, în 2020, dar presiunea publică a făcut ca lucrarea, evaluată la 50 de milioane de dolari, să fie considerată patrimoniu.

San Francisco Art Institute va activa în continuare ca organizaţie non-profit, care va păstra numele, arhiva şi moştenirea instituţiei de învăţământ.

În acest institut au studiat mari artişti, precum Angela Davis, Dorothea Lange, Annie Leibovitz, Catherine Opie, Mark Rothko şi Kehinde Wiley.

Credit foto: San Francisco Art Institute via Artnet