Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Katharina Fritsch şi Cecilia Vicuña – premiate cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, la Bienala de la Veneţia
Leul de Aur

Katharina Fritsch şi Cecilia Vicuña – premiate cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, la Bienala de la Veneţia

Katharina Fritsch şi Cecilia Vicuña primesc anul acesta Leul de Aur pentru întreaga carieră la Bienala de Artă de la Veneţia.

Lucrările celor două vor fi prezentate în pavilionul principal al Bienalei.

Leul de Aur pentru întreaga carieră este una dintre cele mai mari distincţii artistice şi din 2013 nu a mai fost acordat ex aequo.

Katharina Fritsch este cunoscută pentru sculpturile sale care ilustrează oameni, animale, concepte, într-o manieră stranie, pictate în culori vii. O preocupă balanţa puterii şi câteodată rolul pe care genul îl joacă în acest echilibru. Sculptura creată de ea, „Hahn/Cock” (2013), care ilustrează un cocoş, a fost cumpărată recent de National Gallery of Art din Washington D.C.

Cecilia Vicuña, poetă, activistă, cineast și artist plastic, a lucrat cu multe media şi pe multe subiecte. A creat portrete ale unor marxişti cunoscuţi în istorie, sculpturi din materiale precum pânză şi cochilii, numite „poeme spaţiale”, sau instalaţii inspirate de tehnicile indigenilor din Anzi. Născută în Santiago de Chile, ea locuieşte şi lucrează în New York.

Bienala de Artă de la Veneţia va avea loc între 23 aprilie şi 27 noiembrie şi, în premieră, mai puţin de 10 la sută dintre creatorii care vor participa sunt bărbaţi, în contextul în care, de obicei, la acest eveniment, artistele erau subreprezentate.

Ceremonia de acordare a distincţiilor va avea loc pe 23 aprilie.

România va fi reprezentată anul acesta de „Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului”, o instalație video și un program public performativ – discursiv, după cum a explicat autoarea lui, regizoarea Adina Pintilie.

Credit foto: labiennale.org