Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Luvru Paris recuperează din Abu Dhabi o operă de Leonardo da Vinci
saint john the baptist, luvru

Luvru Paris recuperează din Abu Dhabi o operă de Leonardo da Vinci

Luvru Paris recuperează o operă de Leonardo da Vinci și împrumută la finalul acestui an muzeului din Abu Dhabi o lucrare din perioada spaniolă Umayyad (secolul X), un mic recipient din fildeș sculptat atât de fin încât anumite părți ale lui sunt aproape translucide atunci când sunt expuse la lumină.

„Sfântul Ioan Botezătorul”, ulei pe lemn de Leonardo da Vinci, a fost împrumutată Muzeului Luvru Abu Dhabi în 2022, la a cincea aniversare a acestuia, iar până la finalul anului lucrarea va reveni la Paris.Este considerată a fi una dintre lucrările-cheie ale geniului italian. Artistul a purtat tabloul cu el și a lucrat neîncetat la el până la moartea sa, în 1519.

O altă capodoperă va fi trimisă în Emiratele Arabe Unite pentru a deveni împrumutul cel mai important al muzeului.

„Pyxis in the name of Al-Mughira”, împrumutată de la departamentul de Artă Islamică de la Musée du Louvre, va fi expus la Louvre Abu Dhabi începând din noiembrie.

pyxis, luvru

„Pyxis” (c) Musée du Louvre

Provenind din perioada Umayyad din Spania secolului al X-lea, acest mic recipient din fildeș prezintă sculpturi complexe care depășesc limitele materialului folosit.

Recipientul a fost realizat într-un atelier din orașul fortificat Madinat al-Zahra, în apropiere de ceea ce este astăzi Cordoba. A fost creat ca un cadou pentru fiul lui Abd al-Rahman al III-lea, emirul Umayyad de Cordoba.

În galeriile permanente de la Louvre Abu Dhabi, „Pyxis in the name of Al-Mughira” va avea propria sală, cu o scenografie concepută pentru a accentua complexitatea meșteșugului operei de artă.

Opera de artă susține misiunea Louvre Abu Dhabi de a evidenția creativitatea umană și înțelegerea interculturală.

Fotografie principală © 2016 Louvre RMN-GP / Tony Querrec