Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Memorialul Lincoln primește un muzeu de 69 de milioane de dolari într-un loc surprinzător 
washington,dc,,lincoln,memorial,and,mirror,reflection,on,the,pool

Memorialul Lincoln primește un muzeu de 69 de milioane de dolari într-un loc surprinzător 

Memorialul Lincoln va avea un muzeu de 69 de milioane de dolari ce ar urma să fie inaugurat în 2026, la timp pentru cea de-a 250-a aniversare a semnării Declarației de Independență.

Cu ocazia Zilei Președinților, marcată anual pe 20 februarie, Serviciul Parcurilor Naționale a dezvăluit un plan ambițios de construire a unui muzeu în valoare de 69 de milioane de dolari sub Memorialul Lincoln de pe National Mall din Washington D.C.

Ridicat în 1922, Lincoln Memorial este o clădire în stil templu neoclasic care îl omagiază pe Abraham Lincoln, cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite. Înainte de asasinarea lui, în 1865, Lincoln a abolit sclavia și a pus națiunea pe calea reconcilierii după Războiul Civil.

Spațiul subteran de la Lincoln Memorial se numește undercroft – termen care, în mod obișnuit, desemnează un tip de pivniță de depozitare sau criptă cu un tavan boltit. Spațiul prezintă o grilă înaltă de coloane de beton care va fi transformată în 4.500 de metri pătrați de spațiu expozițional cu ferestre de sticlă din podea până în tavan, înlocuind exponatele actuale.

Reamenajarea va adăuga toalete, o librărie și un lift recondiționat, precum și evidențierea unor mâzgălituri despre care se crede că au fost lăsate pe fundații de muncitorii și inginerii constructori în timpul procesului de construcție.

plan muzeu memorial, national park service

Plan de etaj pentru muzeul proiectat în subsolul Lincoln Memorial. (c) Serviciul Parcurilor Naționale

Memorialul, cel mai cunoscut proiect al lui Henry Bacon

„Subsolul Memorialului Lincoln, mult timp ascuns de ochii publicului, oferă un cadru fascinant pentru a afla mai multe despre cel de-al 16-lea președinte al Americii și despre memorialul care îl onorează”, a declarat Jeff Reinbold, administratorul National Mall and Memorial Parks, într-un comunicat. „Mulțumită Fundației Parcurilor Naționale și a donatorilor săi generoși, vizitatorii vor putea vedea această atracție arhitecturală spectaculoasă, vor putea afla cum a fost construit memorialul și cum a evoluat semnificația sa de-a lungul ultimului secol”, a adăugat el.

Coloanele au o înălțime de 12 – 15 metri, coboară în podea și încă 12 – 15 metri până când ating roca de bază. Acest lucru a fost făcut special pentru a crea iluzia că Memorialul Lincoln este așezat pe un deal.

Memorialul este ultimul și cel mai cunoscut proiect al lui Henry Bacon, arhitect Beaux-Arts. Monumentala statuie din marmură de 6 metri înălțime a președintelui Abraham Lincoln este opera lui Daniel Chester French, o figură de prim rang a Renașterii americane, a cărui carieră a fost oarecum trecută cu vederea de la moartea sa, în 1931.

În secolul care a trecut de la finalizare, Memorialul Lincoln a devenit un loc important pentru proteste publice, cum ar fi Marșul de la Washington pentru locuri de muncă și libertate din 1963, unde Martin Luther King Jr. a ținut discursul său „Am un vis”.

Muzeul va evidenția istoria spațiului, inclusiv alte evenimente importante, cum ar fi recitalul susținut de cântăreața afro-americană Marian Anderson în 1939 pentru un public desegregat de 75.000 de persoane.

plan muzeu lincoln memorial, national park service

Reprezentare a muzeului de sub Lincoln Memorial (c) Serviciului Parcurilor Naționale.

Zeci de milioane de dolari, donați proiectului

Muzeul face parte dintr-un parteneriat public-privat care a început în 2016 cu o donație de 18,5 milioane de dolari din partea omului de afaceri și filantropului David M. Rubenstein către Fundația Parcului Național. În total, fundația asigură o finanțare de 43 de milioane de dolari pentru proiect, inclusiv 38,5 milioane de dolari din donații de la colecționarul de artă, magnat al fondurilor speculative și filantrop Ken Griffin, precum și donații de la Fundația John L. Nau III, Fundația Rick L. și Vicki L. James și Fundația Glenn W. Bailey.

Bugetul este completat de o finanțare de 26 de milioane de dolari din partea Serviciului Parcurilor Naționale.

Planul este de a deschide noul muzeu în 2026, pentru a 250-a aniversare a semnării Declarației de Independență, treptele și camera principală rămânând deschise publicului în timpul lucrărilor. Serviciul Parcurilor Naționale a atribuit contractul pentru acest proiect companiei Consigli Construction Company Inc.